Wykonanie
Wiem, że w internecie od pewnego czasu panuje
moda na
kaszę jaglaną. Nigdy jej nie
jadłam więc chciałam w końcu spróbować tego cuda.
Kasza posmakowała mi aż tak że
mogę jeść ją samą po prostu ugotowaną. Zapiekanka z
brokułami to coś meeega pysznego, łatwego. Nie
mogę znaleźć słów aby opisać tę potrawę, tego trzeba spróbować ponieważ połączenie
sera,
brokuła,
cebuli i wcześniej wspomnianej
kaszy jaglanej to istne cudo.
Składniki:2 szklanki
kaszy jaglanej1
pomidor1
brokułduża kostka
sera żółtego startego na tarce2 duże
cebule2 ząbki
czosnkuzioła prowansalskieokoło 3 łyżki
olejusólpieprzWykonanie:
Kaszę jaglaną wypłukać we wrzątku, następnie ugotować ją w nowej wodzie na miękko z dodatkiem
soli, odcedzić, przelać zimną
wodą.
Brokuła ugotować w wodzie z
solą.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na
oleju minutę przed końcem smażenia dodać pokrojony
czosnek i
pomidora.
Kaszę przełożyć do większej miski, wymieszać ją z ugotowanymi
brokułami, podsmażoną
cebulą,
czosnkiem i
pomidorem wraz z
olejem ze smażenia,
ziołami prowansalskimi (polecam dużą ilość) i
serem zostawiając niewielką ilość do posypania wierzchu. Całość doprawić jeszcze
pieprzem i ewentualnie
solą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w 200 stopniach tak aby wszystko było ciepłe a
ser w środku się rozpuścił.Zapraszam do oglądania gazetek promocyjnych Lidl i Biedronka :