Wykonanie
Papryka faszerowana - przepis na szybki obiad, pyszne wegetariańskie danie z
papryki . Sk ł adniki farszu to kwestia smaku, ja zapiekam
papryk ę z nadzienie m
serowo-ry ż owym . To pomysł na wyśmienitą
paprykę. Przepis jest bardzo prosty. Tylko 3 składniki -
papryka,
ryż jaśminowy i tarty
ser . Szybki obiad w 25 minut ....Sk ładniki (na 3 osoby): 3 ż ó łte
paprykiNa farsz: 150 g ry żu jaśminowego, 70 g
parmezanu, 2 łyżki
oliwy z oliwek,
suszone oreganoPrzygotuj
papryk ę : po umyciu i osuszeniu papierowym r ę cznikiem, odkrój uwa ż nie kapelusz, w taki sposób, ż eby nie uszkodzi ć zielonego ogonka. Nast ę pnie ł y ż k ą delikatnie wydr ąż mi ąż sz (łą cznie z pestkami). Przygotowane w ten sposób
papryki posyp w ś
rodku szczypt ą
soli i odstaw na pó ł godziny. Zamarynowane w
soli lepiej si ę upiek ą (b ę d ą bardziej mi ę kkie). Ugotuj ry ż i wymieszaj z pozosta ł ymi sk ł adnikami farszu:
oregano,
oliw ą oraz ze startym wcze ś niej
parmezanem.
Papryki nape ł nij farszem
serowo-ry ż owym, przykryj kapeluszami z ogonkiem i umie ść w naczyniu ż aroodpornym. Wstaw do gor ą cego piekarnika na 30 minut. Zobacz wi ę cej przepisów na warzywa faszerowane:
Cukinia faszerowana
kasz ą
kuskus oraz pyszne
Pomidory faszerowane
ricott ą i grzankami