Wykonanie
Papryka zapiekana z ry żem jaśminowym i
pomidorami to lekkie, pyszne danie kuchni wegetariańskiej, idealne na obiad lub gorącą kolację dla rodziny ....Przepis, jak zwykle u mnie, prosty i szybki.
Paprykę napełnij farszem warzywno-
ryżowym, przykryj kapeluszem z ogonkiem i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Paprykę faszerowaną podawaj gorącą prosto z pieca na st ó ł. Talerze udekoruj listkami świeżej
bazylii. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan. Polecam przepis osobom, które liczą kalorie i są na diecie. Wiosna to przecież najlepsza
pora, by p rzejść na diet ę, bogat ą w warzywa,
owoce, .... o czym ciąg dalszy nastąpi.Sk ładniki na 4 osoby :4 ż ó łte dorodne
papryki, 2 dojrza łe
pomidory malinowe lub gałązkowe100g ry żu jaśminowego, 3 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżeczki
suszonego oregano, 1/2 łyżeczki
soli morskiej, miseczka startego
parmezanuPrzygotowanie:
Papryka:
papryk ę umyj pod bieżącą
wodą, wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Następnie
odkr ój ostro żnie kapelusz, nie niszcząc dekoracyjnego ogonka. Łyżką wydrąż miąższ z pestkami. Wydrążone
papryki posyp w środku szczyptą
soli morskiej drobnoziarnistej i odstaw na 10-15 minut. Przygotuj farsz:
Pomidory sparz wrz
ątkiem, przelej zimną
wodą, obierz ze sk
órki, nast ępnie
pokr ój na do ść grubą kostkę o grubości ok. 1 cm. Przeł ó ż do głębokiego rondla, dodaj
suszone oregano, szczyptę
soli i 2-3 łyżki
oliwy z oliwek, całość wymieszaj, podlej niewielką ilością
wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.Ugotuj ry ż : nastaw
wodę w niedużym garnku, doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja al dente: gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Ugotowany
ryż przesyp do rondla z farszem, dobrze wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 250°C.
Papryki nape łnij farszem warzywno-
ryżowym, przykryj kapeluszami z ogonkiem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do gorącego piekarnika na 25-30 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. Podawaj gorące prosto z pieca na st ó ł. Talerze udekoruj listkami świeżej
bazylii. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan.