ßßß Cookit - przepis na Papryka zapiekana z ryżem jaśminowym

Papryka zapiekana z ryżem jaśminowym

nazwa

Wykonanie

Papryka zapiekana z ry żem jaśminowym i pomidorami to lekkie, pyszne danie kuchni wegetariańskiej, idealne na obiad lub gorącą kolację dla rodziny ....
Przepis, jak zwykle u mnie, prosty i szybki. Paprykę napełnij farszem warzywno-ryżowym, przykryj kapeluszem z ogonkiem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Paprykę faszerowaną podawaj gorącą prosto z pieca na st ó ł. Talerze udekoruj listkami świeżej bazylii. Osobno w miseczce podaj starty parmezan. Polecam przepis osobom, które liczą kalorie i są na diecie. Wiosna to przecież najlepsza pora, by p rzejść na diet ę, bogat ą w warzywa, owoce, .... o czym ciąg dalszy nastąpi.
Sk ładniki na 4 osoby :
4 ż ó łte dorodne papryki, 2 dojrza łe pomidory malinowe lub gałązkowe
100g ry żu jaśminowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki soli morskiej, miseczka startego parmezanu
Przygotowanie:
Papryka: papryk ę umyj pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Następnie odkr ój ostro żnie kapelusz, nie niszcząc dekoracyjnego ogonka. Łyżką wydrąż miąższ z pestkami. Wydrążone papryki posyp w środku szczyptą soli morskiej drobnoziarnistej i odstaw na 10-15 minut. Przygotuj farsz: Pomidory sparz wrz ątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze sk órki, nast ępnie pokr ój na do ść grubą kostkę o grubości ok. 1 cm. Przeł ó ż do głębokiego rondla, dodaj suszone oregano, szczyptę soli i 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość wymieszaj, podlej niewielką ilością wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Ugotuj ry ż : nastaw wodę w niedużym garnku, doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja al dente: gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Ugotowany ryż przesyp do rondla z farszem, dobrze wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Papryki nape łnij farszem warzywno-ryżowym, przykryj kapeluszami z ogonkiem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do gorącego piekarnika na 25-30 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. Podawaj gorące prosto z pieca na st ó ł. Talerze udekoruj listkami świeżej bazylii. Osobno w miseczce podaj starty parmezan.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/05/papryka-zapiekana-z-ryzem-jasminowym.html