Wykonanie
Dziś chciałabym ocalić od zapomnienia
buraczki. Często zachwycamy się egzotycznymi warzywami zapominając, że na naszym ogródku lub straganie mamy tak wspaniałe warzywa, a
buraczki z długą listą swych dobrodziejstw z pewnością do takich należą. Z dzieciństwa
buraczki zapamiętałam jako nieestetyczną, aczkolwiek dobrą papkę, podawaną do
kaczki i pyz. Dziś
buraczki na moim
stole prezentują się nieco lepiej ;-).

Na dwie porcje:1 duży
buraczek czerwony3 łyżki
miodu2 łyżki
oliwy1-2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
zioła prowansalskie1
serek śmietankowy Almettekorzeń
chrzanu - ilość wg. uznania (ewentualnie ze słoiczka)
Oliwę wymieszać z
miodem, dodać zmiażdżony
czosnek,
zioła,
sól i
pieprz.
Buraczki obrać i pokroić w plastry o grubości ok 1 - 1,5 cm, ułożyć je na blasze, posmarować przygotowaną marynatą i upiec do miękkości (170 C), następnie wyjąć i wystudzić.
Chrzan zetrzeć na tarce na papkę, dodać do
serka, można ewentualnie posolić i popieprzyć, masa powinna być dość mocno chrzanowa.Na talerzyku układać naprzemiennie plasterek
buraczka i warstwę
serka chrzanowego.Podawać jako przystawkę z
pieczywem.