Kiedy dodawałam przepis na Ziemniaczane tartaletki z kurczakiempisałam, że podałam je z sałatką z pieczonych buraków. Dziś prezentuję tą właśnie sałatkę. Przepis zaczerpnęłam od Katie z drobną modyfikacją ;). U mnie pojawia się twarożek, u Katiebryndza. Sałatkę gorąco polecam, jest bardzo smaczna. Doskonała będzie jako samodzielna przystawka, ale i uzupełnienie dań obiadowych.Składniki:2 duże burakioliwa z oliwekzioła prowansalskie1/3 kostki twarożkuśmietankowegoczosnek niedźwiedzi SkworcuPrzygotowanie:Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (u mnie około 5mm). Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy na niej plastry buraka, smarujemy je oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy tak długo aż buraki będą miękkie. Mi to zajęło około 25min, ale może to trwać nawet godzinę. Upieczone buraczki studzimy na kratce. Następnie przekładamy do miseczki, dodajemy pokruszony twarożek oraz czosnek niedźwiedzi.Smacznego!