Jabłecznik o delikatnym smaku pieczonych jabłek, to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik.Biszkopt:4 jajka1 szklanka drobnego cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:1,3 kg jabłek1 litr soku jabłkowego z kartonika6 łyżeczek żelatynyMasa kremowa:400 g serka o smaku pieczonych jabłek (ja miałam z Biedronki i polecam)330 g kremówki 30%3 łyżeczki żelatyny3 łyżki cukru pudrucynamon do posypaniaBiałka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesiane mąki i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wykładamy równo na blachę, delikatnie posypujemy cynamonem i pieczemy przez ok. 5 minut w 170 stopniach. Kontrolujemy miękkość jabłek aby były podpieczone ale nie za bardzo.Sok z jabłek gotujemy, dodajemy żelatynę (po jej dodaniu już nie gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia.Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą lub sokiem jabłkowym. Na to wylewamy tężejącą galaretkę jabłkową.3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy serek zacznie się ścinać dodajemy kremówkę i delikatnie łączymy obie masy, szybko wylewając je na galaretkę i równo rozprowadzamy. Gdy masa stężeje ciasto posypujemy bardzo obficie cynamonem.