Wykonanie
Moja siostra jest na ścisłej diecie, nie może jeść
nabiału, surowych
owoców i całej reszty rzeczy, które szkodzą maleństwu. Kiedy zapowiedzieli się z wizytą wiedziałam, że jedyne ciasto jakie może jeść to
biszkopt. Tylko co zrobić, żeby nie był to zwyczajny suchy biszkopt? Dodać odrobinę przypraw i sos
owocowy. Gotowe i smakowało, nie tylko tym na diecie.I to tyle w temacie gości na diecie. Następnym razem będzie coś "normalnego".
Składniki na
biszkopt:6
jajek1 szklanka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru drobnego1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków3
jabłkaWykonanie:
Białka ubijamy. Kiedy będą sztywne po trochu dodajemy
cukier, a następnie po 1
żółtku nadal ubijając i delikatnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno papierem do pieczenia, a boki smaruje
masłem i posypuję
bułką tartą). Na wylane ciasto wsypałam
cynamon i
goździki a
potem delikatnie przemieszałam (może też dodać
cynamon i
goździki razem z
mąką). Na wylane ciasto wkładamy
jabłka obrane i pokrojone w kawałki. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.Używam blachy 26 cm.Ciasto posypałam
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem (podejrzane kiedyś u Liski).Składniki na sos z
jabłek:4-6
jabłek3 łyżki
cukru2 czubate łyżeczki
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka i podlać odrobiną
wody. Gotować aż
jabłka zmiękną, rozdusić tłuczkiem do
ziemniaków, dodać
cukier, wymieszać.
Mąkę ziemniaczaną zalać odrobiną zimnej
wody i dokładnie wymieszać. Dodać gorący płyn z
jabłek, zamieszać a następnie dodać całośc do gotujących się
jabłek, wymieszać i podgotować chwilę. Odstawić do ostygnięcia. Chłodnym sosem polewać kawałki
biszkoptu.
/wydrukuj przepis/