Wykonanie
Gdy
jabłku towarzyszy
cynamon, a
galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia.
Ciasto
czekoladowe4
jajka1 szklanka drobnego
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao80 g
margaryna Palma spółki Bielmar1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1,3 kg
jabłek1 litr
soku jabłkowego z kartonika6 łyżeczek
żelatynyMasa kremowa:500 g
kremówki 30%4 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
cukru pudrucynamon do posypania
Margarynę rozpuścić i przestudzić.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy
cukier i
żółtka, na końcu przesianą
mąkę, schłodzoną
margarynę i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości w rondelku.Sok z
jabłek gotujemy, dodajemy
żelatynę (po jej dodaniu już nie gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy
jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do soku można dodać
cukier, jeżeli
jabłka były mało słodkie.Ciasto należy przepołowić na pół i wylać na jedną połówkę tężejącą
galaretkę z
jabłkami, przykryć drugą połówką ciasta.
Żelatynę z masy kremowej rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku. Kr emówkę ubijamy z
cukrem pudrem i dodajemy jeszcze lekko ciepłą
żelatynę. Masę szybko wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Na samym końcu posypujemy
cynamonem.