ßßß
Cookit - przepis na 167. Ananasek pod pepitką
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
167. Ananasek pod pepitką
Składniki
Jajko
Cukier
Mąka
Proszek do pieczenia
Olej
Dżem ananasowy
Galaretka
Ananas
Ciastka
Cukier puder
Sok anansowy
Wykonanie
Biszkopt
:3
jajka
3/4 szklanki
cukru
3/4 szklanki
mąki
tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
oleju
Masa1 słoik
dżemu ananasowego
2
galaretki
o smaku
ananasowym
350 g kremówki2 paczki
ciastek
pepitek
cukier puder
do lukru1 1/2 szklanka
soku z ananasa
Przygotowujemy
biszkopt
:
Białka
ubijamy na sztywno, dodajemy powoli
cukier
i
żółtka
, na samym końcu przesianą
mąkę
, proszek i
olej
. Delikatnie mieszamy wylewamy na małą blaszkę, pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.Gotowy i wystudzony
biszkopt
zwilżamy
sokiem z ananasa
, pozostawiając ok 3 łyżek do lukru.
Galaretki
rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia.Drzem mieszamy z połową
galaretki
i tężejącą masę wylewamy na
biszkopt
.Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część
galaretki
, na to układamy
ciastka
. Z soku i
cukru pudru
przygotowujemy
lukier
i smarujemy nim wierzch ciasta.
Źródło:
http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/10/ananasek-pod-pepitka.html
Przepisy powiązane
Ananasowe racuszki
Racuchy z ananasem
Wykonanie:
Babka dla Dziadka
CIASTO AJERKONIAKOWE
Składniki powiązane (0)