Miałam zrobić na szybko ciasto, a w szafce czekała końcówka ajerkoniaku :) Dość suche, nieco przypominające babkę piaskową, z lekką nutą jajecznego likieru. Niby nic specjalnego, ale do kawy nadaje się świetnie :)Idealne na pierwszy dzień wiosny! :DSkładniki:3 jajka150g cukru100ml ajerkoniaku80ml oleju150g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:3-4 łyżki ajerkoniaku80g cukru pudruJajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać ajerkoniak i olej, dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do mieszanki jajecznej i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Piec w natłuszczonej keksówce przez około 50 minut w temperaturze 150°C z termoobiegiem (lub 170°C bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.Cukier puder utrzeć z ajerkoniakiem i polać ostudzone ciasto.