ßßß Cookit - przepis na CIASTO AJERKONIAKOWE

CIASTO AJERKONIAKOWE

nazwa

Wykonanie

Miałam zrobić na szybko ciasto, a w szafce czekała końcówka ajerkoniaku :) Dość suche, nieco przypominające babkę piaskową, z lekką nutą jajecznego likieru. Niby nic specjalnego, ale do kawy nadaje się świetnie :)
Idealne na pierwszy dzień wiosny! :D
Składniki:
3 jajka
150g cukru
100ml ajerkoniaku
80ml oleju
150g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3-4 łyżki ajerkoniaku
80g cukru pudru
Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać ajerkoniak i olej, dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do mieszanki jajecznej i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Piec w natłuszczonej keksówce przez około 50 minut w temperaturze 150°C z termoobiegiem (lub 170°C bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Cukier puder utrzeć z ajerkoniakiem i polać ostudzone ciasto.
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2014/03/dla-adwokata.html