Wykonanie

5 dużych
ziemniaków300 g
mięsa mielonego1/2 szklanki gęstej
śmietany1/2 szklanki
przecieru pomidorowego1
cebula2 łyżki
olejusól,
pieprz,
majeranek,
zioła prowansalskie, kilka ząbków
czosnku,kilka plastrów
żółtego seraZiemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.
Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać
mięso mielone,
przyprawy,
przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać
śmietanę.
Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry
ziemniaka, dwie warstwy
mięsa) na samym końcu
ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z
sosem czosnkowym