Wykonanie
Niezbyt wyszukany pomysł na obiad. Danie proste i tanie, w zasadzie dla każdego. Przygotowanie to żadna filozofia, tylko potrzeba odrobinę czasu żeby wszystko się elegancko upiekło. Zapiekanki się nie ogląda, zapiekankę się je, więc fotorelacja dziś nie będzie zbyt bogata.Potrzebujemy:

1 kg
ziemniaków200 ml
śmietany100 ml
wodypół pętka, czyli 1 laska
kiełbasy (nie mam pojęcia ile to waży)1 duża
cebula30 dag
sera żółtegosól,
zioła prowansalskie,
majeranek i wszelkie inne na jakie macie ochotę3 łyżki
olejuPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki trzeba pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5cm i część z nich ułożyć mniej lub bardziej elegancko na spodzie naczynia żaroodpornego maźniętego łyżką
oleju.
Kiełbaskę i
cebulę kroimy drobno na miarę naszych możliwości i podsmażamy na pozostałych 2 łyżkach
oleju. Wykładamy na
ziemniaki. Na wierzch układamy pozostałe
ziemniaki i przykrywamy je
startym serem.
Śmietanę trzeba umieszać z
wodą i
przyprawami, całość zalać przygotowaną miksturą.Piec trzeba tak długo aż się upiecze, czyli
ziemniaki będą miękkie. Ja w piekarniku gazowym, bez termometru piekłam 30 min pod przykryciem plus 15 min bez przykrycia.