Wykonanie
Od pewnego czasu
jarmuż pojawił się na półkach sklepowych właściwie jako stały element asortymentu. Jednak nadal jakoś tak nie bardzo wiadomo co z nim zrobić. Postanowiłam więc nieco oswoić tą pokręconą
kapustę, która okazuję się być bardzo zdrowa.Zaleca się ją w działaniu przeciwnowotworowym ze względu na dużą zawartość silnych przeciwutleniaczy (sulforafanu) oraz profilaktyce chorób
serca.
Jarmuż bogaty jest w
białka, błonnik i witaminy, głównie C i K oraz
sole mineralne (wapń i potas).Tak więc warto go wprowadzić do menu. Dzisiaj postanowiłam zrobić z niego paszteciki do barszczyku. W kompozycji z
grzybami shiitake i szarą renetą wyszły rewelacyjnie.
Jarmuż w smaku jest bardziej wyrazisty i pikantny od zwykłej
kapusty, dzięki
czemu paszteciki nabrały charakteru. Szara reneta dodała słodko- kwaśny smak, a mięsiste
grzyby z chrupiącym
ciastem francuskim domknęły całość. Powstał zestaw doskonały. Gorąco polecam!

Na około 16 pasztecików przygotuj:4 liście
jamużu2 duże garści
grzybów shiitake1 garść
pieczarek1 dużą
szalotkę1 garść startego
parmezanu3 ząbki
czosnku2 duże łyżki
oliwy z oliwek1 garść
ziaren słonecznika i pestek dyni1/2 szarej renety ( lub innego kwaśnego
jabłka)1/4 szklanki białego
słodkiego wina2 płaty
ciasta francuskiego 30x20 cmLiście
jarmużu,
szalotkę i
czosnek drobno podiekaj.
Grzyby potnij w paski.Rozgrzej mocno głęboką patelnię, dodaj
oliwę, następnie
cebulę,
grzyby i
czosnek. Gdy
cebula się zeszkli dodaj
jarmuż i całość wymieszaj. Gdy
kapusta zmięknie dodaj starte na grubych oczkach
jabłko. Całość dopraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj i dodaj
białe wino. Gdy
wino odparuje dodaj
parmezan i znów wymieszaj. Teraz dodaj szklankę
wody i duś na średnim ogniu aż odparuje i farsz do pasztecików zgęstnieje. Następnie odstaw go na bok żeby ostygł.

Rozłóż
ciasto francuskie i nałóż na nie farsz, po czym rozsmaruj zostawiając wolne miejsce z góry i z dołu po 3 cm. Następnie
zwiń je w roladki. Dolną część ciasta bez farszu posmaruj
wodą, wtedy lepiej się sklei.Roladki wstaw do lodówki jeśli planujesz poadać paszteciki później, np. na następny dzień lub potnij od razu na 5 cm kawałki, poukładaj pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posyp mieszanką słoneczka i dyni, a
potem wsadź do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.Paszteciki świetnie pasują do barszczu i kremu z pieczonej dyni, świetnie sprawdzą się też jako samodzielna przystawka. Smacznego!