Wykonanie
Standard w mojej kuchni. Od poprzednich wakacji spędzonych w moim ukochanym Wrocławiu, córa
jada jedynie kluski śląskie. Lepię średnio trzy
razy w tygodniu, na przemian z gotowaniem zupki rosołkowejMam nadzieję, że kiedyś jej przejdzie. Pamiętam te piękne chwile, kiedy jadła wszystko, od
krewetek po flaki, ehhh…
póki co, jestem kluskową specjalistkąPolecam.

SKŁADNIKI:kluski
ziemniaki 1/2 kg
mąka ziemniaczanażółtko 1 szt
sól pieprz do smakupulpety
mięso mielone drobiowe 400 g
bułka 1/2 szt
mleko do namoczenia
bułkicebula 1 szt
żółtko 1 szt
sól pieprz do smaku
natka pietruszki posiekana 3-4 łyżki
śmietana do gotowania 200 ml
czosnek 1 ząbekPRZYGOTOWANIE:Kluski śląskie.
Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , lekko przestudzić i ubić. wyciągnąć 1/4
ziemniaków i w to miejsce wsypać
mąkę ziemniaczaną, dodać
żółtko jajka , odrobinę
soli i
pieprzu. Wyrobić gładkie ciasto. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć i zrobić w środku lekkie wgłębienie. Wrzucać na gotującą się
wodę , gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.Pulpety:
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną
bułkę,
żółtko, drobno posiekaną
cebulę ,
sól pieprz, drobno posiekaną
natkę pietruszki. Wymieszać. Formować małe kulki. Smażyć na brązowo na niewielkiej ilości
oleju. Następnie podlać ciepłą
wodą, zmniejszyć ogień i dusić ok 5 minut. Następnie odlać odrobinę wytworzonego sosu, dodać
śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Dodać do
mięsa, Dusić ok 15 minut.Wszystko podawać z mizerią z zielonego
ogórka. Smacznego:)