ßßß
SKŁADNIKI:kluskiziemniaki 1/2 kgmąka ziemniaczanażółtko 1 sztsól pieprz do smakupulpetymięso mielone drobiowe 400 gbułka 1/2 sztmleko do namoczenia bułkicebula 1 sztżółtko 1 sztsól pieprz do smakunatka pietruszki posiekana 3-4 łyżkiśmietana do gotowania 200 mlczosnek 1 ząbekPRZYGOTOWANIE:Kluski śląskie.Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , lekko przestudzić i ubić. wyciągnąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać żółtko jajka , odrobinę soli i pieprzu. Wyrobić gładkie ciasto. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć i zrobić w środku lekkie wgłębienie. Wrzucać na gotującą się wodę , gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.Pulpety:Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę, żółtko, drobno posiekaną cebulę , sól pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Formować małe kulki. Smażyć na brązowo na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlać ciepłą wodą, zmniejszyć ogień i dusić ok 5 minut. Następnie odlać odrobinę wytworzonego sosu, dodać śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać do mięsa, Dusić ok 15 minut.Wszystko podawać z mizerią z zielonego ogórka. Smacznego:)