ßßß
 
            
         składniki :5-6 ziemniaków średniej wielkości2 cebule , także średniej wielkościśmietana BIO 18 % ( 300 ml )2 łyżki smalcu kurzego lub wieprzowego2 szklanki mleka2 łyżeczki czosnku granulowanegosól , pieprz do smaku
składniki :5-6 ziemniaków średniej wielkości2 cebule , także średniej wielkościśmietana BIO 18 % ( 300 ml )2 łyżki smalcu kurzego lub wieprzowego2 szklanki mleka2 łyżeczki czosnku granulowanegosól , pieprz do smaku
 Ziemniaki obieramy i kroimy jak na cienkie frytki . Cebulę także kroimy w paski . Na smalcu obsmażamy ziemniaki , tak długo aż się lekko przypieką . Przekładamy do foremki do zapiekania . Teraz czas usmażyć cebulę , także na złoto . Obsmażoną cebulę dokładamy do ziemniaków solimy , doprawiamy czosnkiem , pieprzem , delikatnie mieszamy .Zalewamy mlekiem , a na wierzchu wykładamy kwaśną śmietanę . Zapiekamy w 180 C z termoobiegiem do czasu , aż wierzch się przyrumieni . Serwujemy na gorąco jako dodatek do dań rybnych . W kuchni szwedzkiej podaje się ja także na zimno jako element szwedzkiego stołu . Smacznego 😉 !
Ziemniaki obieramy i kroimy jak na cienkie frytki . Cebulę także kroimy w paski . Na smalcu obsmażamy ziemniaki , tak długo aż się lekko przypieką . Przekładamy do foremki do zapiekania . Teraz czas usmażyć cebulę , także na złoto . Obsmażoną cebulę dokładamy do ziemniaków solimy , doprawiamy czosnkiem , pieprzem , delikatnie mieszamy .Zalewamy mlekiem , a na wierzchu wykładamy kwaśną śmietanę . Zapiekamy w 180 C z termoobiegiem do czasu , aż wierzch się przyrumieni . Serwujemy na gorąco jako dodatek do dań rybnych . W kuchni szwedzkiej podaje się ja także na zimno jako element szwedzkiego stołu . Smacznego 😉 !
