Wykonanie
Jakiś czas temu stały się modne sałatki z zupek chińskich. Pierwszą z tortellini
jadłam u koleżanki Marty . Później inną wersję zrobiła moja mama i właśnie tą lekko przerobiłam. Dodałam tylko 2 składniki, a zmieniły
sałatkę totalnie. Obok zielonego
kalafiora przechodziłam kilkanaście
razy, ale nie wiedziałam co mogłabym z nim zrobić. Poszperałam ciut w
sieci i okazało się, że to żadna filozofia, ot obgotować w osolonej wodzie :) Drugim składnikiem jest
pieprz cayenne, do którego powoli się przekonuję i dodaję do większości potraw , gdy chcę by były ciut ostrzejsze.
Sałatka bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam.
SKŁADNIKI:
kalafior zielony 1 szt
brokuł 1 szt
pierś z kurczaka 2 sztzupka chińska 2 szt
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
sól pieprzpieprz cayenne 1 szczypta
czosnek 2 ząbki duże
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę. Wyciągnąć olejek w saszetce, który znajduje się w zupce chińskiej. Dodać do niego 2 łyżki
oleju oraz 2 ząbki przeciśniętego przez praskę
czosnku. Połączyć z
kurczakiem i usmażyć.
Kalafior i
brokuła podzielić na różyczki, obgotować w lekko osolonej wodzie. następnie odcedzić.
Makaron chiński zalać wrzącą
wodą, ale połowę ilości podanej na opakowaniu. Przykryć i pozostawić do przestygnięcia.Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać
majonez i
jogurt naturalny. Doprawić do smaku
solą ,
pieprzem oraz
pieprzem cayenne. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na min godzinkę. Smacznego:)Podobne przepisy
Sałatka z fioletowymi
ziemniakami