ßßß Cookit - przepis na Sałatka z zupek chińskich i zielonym kalafiorem

Sałatka z zupek chińskich i zielonym kalafiorem

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu stały się modne sałatki z zupek chińskich. Pierwszą z tortellini jadłam u koleżanki Marty . Później inną wersję zrobiła moja mama i właśnie tą lekko przerobiłam. Dodałam tylko 2 składniki, a zmieniły sałatkę totalnie. Obok zielonego kalafiora przechodziłam kilkanaście razy, ale nie wiedziałam co mogłabym z nim zrobić. Poszperałam ciut w sieci i okazało się, że to żadna filozofia, ot obgotować w osolonej wodzie :) Drugim składnikiem jest pieprz cayenne, do którego powoli się przekonuję i dodaję do większości potraw , gdy chcę by były ciut ostrzejsze. Sałatka bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam.
SKŁADNIKI:
kalafior zielony 1 szt
brokuł 1 szt
pierś z kurczaka 2 szt
zupka chińska 2 szt
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
sól pieprz
pieprz cayenne 1 szczypta
czosnek 2 ząbki duże
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę. Wyciągnąć olejek w saszetce, który znajduje się w zupce chińskiej. Dodać do niego 2 łyżki oleju oraz 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Połączyć z kurczakiem i usmażyć.
Kalafior i brokuła podzielić na różyczki, obgotować w lekko osolonej wodzie. następnie odcedzić. Makaron chiński zalać wrzącą wodą, ale połowę ilości podanej na opakowaniu. Przykryć i pozostawić do przestygnięcia.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez i jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą , pieprzem oraz pieprzem cayenne. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na min godzinkę. Smacznego:)
Podobne przepisy
Sałatka z fioletowymi ziemniakami
Źródło:http://potravel.pl/2013/11/27/salatka-z-zupek-chinskich-i-zielonym-kalafiorem