Wykonanie
Apache to najpopularniejsze ziemniaczki w Irlandii, ostatnio pojawiły się w Uk. Kupiłam je w Tesco, akurat były w promocji za pół funciaka, pomyślałam więc, dlaczego nie? Z reguły są w ciapki lub całe czerwone. Miąższ jest żółty , lekko słodki, ale nie tak jak
bataty. Upiekłam je w tradycyjny sposób i wyszły przepyszne.Polecam choćby spróbować:)
SKŁADNIKI:
ziemniaki apache 750 g
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól morska 1/2 łyżeczki
bazylia oregano majeranek pietruszka po szczypcie
masło 2 łyżeczkiPRZYGOTOWANIE:piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem).
Ziemniaków nie trzeba obierać, ich skórka jest delikatna i lekko słodkawa.
Ziemniaki opłukać i osuszyć. Przekroić każdy na pół i przełożyć do brytfanki. Polać
oliwą z oliwek. Posypać
przyprawami jak
sól morska,
bazylia,
oregano,
majeranek i
pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec 25 minut. Po tym czasie do
ziemniaków dodać
masło i zapiekać jeszcze 10 minut. Powinny być złotobrązowe. Smacznego:)