ßßß Cookit - przepis na APACHE pieczone

APACHE pieczone

nazwa

Wykonanie

Apache to najpopularniejsze ziemniaczki w Irlandii, ostatnio pojawiły się w Uk. Kupiłam je w Tesco, akurat były w promocji za pół funciaka, pomyślałam więc, dlaczego nie? Z reguły są w ciapki lub całe czerwone. Miąższ jest żółty , lekko słodki, ale nie tak jak bataty. Upiekłam je w tradycyjny sposób i wyszły przepyszne.Polecam choćby spróbować:)
SKŁADNIKI:
ziemniaki apache 750 g
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól morska 1/2 łyżeczki
bazylia oregano majeranek pietruszka po szczypcie
masło 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Ziemniaków nie trzeba obierać, ich skórka jest delikatna i lekko słodkawa. Ziemniaki opłukać i osuszyć. Przekroić każdy na pół i przełożyć do brytfanki. Polać oliwą z oliwek. Posypać przyprawami jak sól morska, bazylia, oregano, majeranek i pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec 25 minut. Po tym czasie do ziemniaków dodać masło i zapiekać jeszcze 10 minut. Powinny być złotobrązowe. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/09/19/apache-pieczone