ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki Hasselback pieczone w garnku rzymskim

Ziemniaki Hasselback pieczone w garnku rzymskim

nazwa

Wykonanie

Nazwa tak przyrządzonych ziemniaków pochodzi od nazwy restauracji w Sztokholmie, gdzie po raz pierwszy, w 1940 roku, takie ziemniaki zaserwowano. Hasselback to bardzo proste danie, w najprostszej formie, to po prostu ziemniaki ponacinane w cieniutkie plasterki, posypane solą pieprzem, polane roztopionym masłem. Są wyjątkowo smaczne a poza tym efektowne. Tym razem zrobiłam ziemniaki w garnku rzymskim. Upiekły się znakomicie. Najlepsze będą ziemniaki średniej wielkości o podłużnym kształcie takie łatwiej będzie się kroić
składniki
6 czerwonych ziemniaków, zbliżonej wielkości
roztopione masło lub oliwa
sól morska, pieprz
przygotowanie
Przygotować garnek rzymski, zalać wodą i moczyć co najmniej 15 minut. Ziemniaki dokładnie umyć, można obrać, ale nie jest to konieczne. Po kolei układać ziemniaki na łyżce odpowiedniej wielkości i przy pomocy ostrego noża kroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki, nie przecinając ziemniaka do końca - plasterki pozostają połączone na dole, w tym pomaga nam łyżka, a w trakcie pieczenia pozostaną w całości. Dno rzymskiego garnka lekko polać oliwą lub masłem. Ułożyć ziemniaki obok siebie, najlepiej w jednej warstwie. Posypać solą, pieprzem, polać masłem lub oliwą, tak aby chociaż trochę dostało się pomiędzy plasterki Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę pieczenia ustawić na 250 st C i piec ok 50 - 60 minut od momentu nagrzania piekarnika. Podawać jako dodatek do mięsa. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/04/ziemniaki-hasselback-pieczone-w-garnku.html