Wykonanie
Wiosna nareszcie decyduje się na przyjście. Coraz więcej pąków wszędzie, coraz więcej zieleni i wiosennych barw. Przyroda znów budzi się do życia : nasze ‘jeziorne’
ptactwo dobiera się w pary, wszędzie słychać śpiew i ich wiosenne nawoływanie. Nie mogłam oprzeć się widokowi tych dwóch ‘tulących’ się mew :
W tak piękny,
słoneczny dzień, wszyscy i wszystko (również łabędzie ;) korzystają z wiosennego słońca :
Po tych kilku długich szaro-burych miesiącach każda komórka mojego organizmu domaga się słońca i ciepła i najchętniej cały dzień spędziłabym kontemplując wiosenne pejzaże; to dla mnie jeden z najpiękniekszych widoków : wiosenny brzeg jeziora i lekko przykryte jeszcze śniegiem góry.
Po takim
słonecznym spacerze wracam do domu w zupełnie innym nastroju; to niesamowite, jak odrobina słońca właśnie, niebieskie niebo i budząca się do życia przyroda potrafią dodać nam energii i pozytywnie nas ‘naładować’. Dlatego nawet w kuchni nie mam już ochoty na jesienno-zimowe dania i robie wszystko, by przywołać i zatrzymać ten wiosenny nastrój.Może więc i Wy macie ochotę na odrobinę słońca? Jeśli tak, oto
cytrynowo-
makowe muffinki, które z pewnością dodadzą nam wszystkim pozytywnej energii :)
(przepis zmodyfikowany przeze mnie, oryginał tutaj )Muffinki
cytrynowo-
makoweNa 12 sztuk300 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g jasnego
cukru trzcinowego2
jajka300 ml
jogurtu60 g stopionego
masła3 łyżki ziaren
makuotarta skórka z 1
cytryny + 1
limonkilukier :100 g
cukru pudru + 3 łyżeczki
soku z cytryny (dobrze wymieszać na gładką masę)Wymieszać suche składniki : przesianą
mąkę z proszkiem oraz
cukier. Lekko roztrzepać
jajka, dodać
jogurt i
masło, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki do suchych, dodać
mak i
skórkę cytrynową i dobrze wszystko wymieszać (starając się jednak, by czynność ta trwała jak najkrócej).Napełnić formę muffinkową i piec ok. 25-30 minut w temperaturze 170°C.Jeszcze ciepłe posmarować lukrem.Jeśli lubicie bardzo ‘soczyste’ muffinki i jednocześnie chcecie, by były nieco mniej
cytrynowe, polecam Wam również inną metodę, a mianowicie : wymieszać 1 łyżkę
soku z cytryny z 2 łyżkami
soku pomarańczowego i 50 g
cukru pudru ; lekko przestudzone muffinki ponakłuwać patyczkiem a następnie nasączyć przygotowanym lukrem.Jeśli natomiast wolicie zrobić muffinki bez lukru, radzę dodać nieco więcej
cukru do ciasta, gdyż ciasto jest raczej mało słodkie.A tutaj jeszcze
lukier w wersji bardziej makowej ;)
Smacznego!