Wykonanie

Mój narzeczony jest fanem babki ziemniaczanej więc jestem zmuszona robić ją dosyć często… Całe szczęście nie muszę sama trzeć
ziemniaków!Ostatnim razem babka udała mi się naprawdę pyszna. Może to zasługa
młodych ziemniaczków, a może udało mi się już dobrać odpowiednie proporcje?Składniki1,5kg
młodych ziemniaków0,2kg
kiełbasy1 duża
cebula1 ząbek
czosnku3/4 szklanki gorącego
mleka1 duże
jajko1 płaska łyżka
mąki pszennejsól,
pieprztymianekmajeranekSposób przygotowaniaKrok 1
Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.Krok 2
Kiełbasę pokroić w kostkę - podsmażyć (najlepiej bez dodatkowego tłuszczu).
Cebulę również pokroić w kostkę, dodać rozdrobniony
czosnek - również podsmażyć.Krok 3
Kiełbasę i
cebulę dodać do startych
ziemniaków. Wszystko zalać gorącym
mlekiem.Wymieszać z
jajkiem i
mąką. Dodać
przyprawy.Krok 4Podana porcja spokojnie
mieści się w formie do tarty/pizzy. Foremka jest płaska więc babka szybciej się upiecze. :)Wstawiamy babkę do piekarnika nagrzanego do ok. 190 st. C i pieczemy ok. 45 minut.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Babka ziemniaczana, 10 . 0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisyBabka de luxe na grubych oczkachKrem
pomidorowo-
selerowyKociołek “Carski Trakt”Potrawka z
bobem a’la leczoKociołek