Składniki2 filety z dorsza2 jajka0,5 szkl wody gazowanej150g mąki pszennej2 marchewki1 pietruszka0,5 dużego selera1 biała część pora400g pomidorów krojonych (1 puszka)1 mały koncentrat pomidorowy2 łyżki masła3 ząbki czosnkuzioła prowansalskiebazyliakopersólpieprzSposób przygotowaniaKrok 1Jajka łączymy z mąką, wodą gazowaną solą i pieprzem - robimy z nich ciasto naleśnikowe.Rybę myjemy osuszamy i kroimy w kawałeczki. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Układamy na dnie półmiska.Krok 2Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki.Krok 3Na patelni rozpuszczamy masło. Na gorące wrzucamy warzywa i pozwalamy aby wchłonęły tłuszcz po czym przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy warzywa- co jakiś czas mieszając. Po 10 -15 min dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dodajemy zioła i przyprawy i jeszcze dusimy z 5 minut po czym przekładamy na rybę.