ßßß Cookit - przepis na Dorsz po grecku z ziołami

Dorsz po grecku z ziołami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 filety z dorsza
2 jajka
0,5 szkl wody gazowanej
150g mąki pszennej
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 dużego selera
1 biała część pora
400g pomidorów krojonych (1 puszka)
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
bazylia
koper
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Jajka łączymy z mąką, wodą gazowaną solą i pieprzem - robimy z nich ciasto naleśnikowe.
Rybę myjemy osuszamy i kroimy w kawałeczki. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Układamy na dnie półmiska.
Krok 2
Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki.
Krok 3
Na patelni rozpuszczamy masło. Na gorące wrzucamy warzywa i pozwalamy aby wchłonęły tłuszcz po czym przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy warzywa- co jakiś czas mieszając. Po 10 -15 min dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dodajemy zioła i przyprawy i jeszcze dusimy z 5 minut po czym przekładamy na rybę.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/12/11612/dorsz-po-grecku-z-ziolami-danie-konkursowe