Ryba po grecku gości jak pisałam już na każdym stole. Jest niezwykle smaczna i dlatego też w tym roku musiałam robić ją dwukrotnie :) Tym razem jednak zrobiłam w wersji z ziołami i pomidorami. Pychota:)- 3 filety np z dorsza- 2 jajka- pół szklanki wody gazowanej- 150g mąki pszennej- 2 marchewki- 1 pietruszka- pół dużego selera- 1 biała część pora- 1 puszka (400g) pomidorów krojonych- 1 mały koncentrat pomidorowy- 2 łyżki masła- olej do smażenia ryby- 3 ząbki czosnku- zioła prowansalskie, bazylia, koper, sól, pieprz do smakuJajka łaczymy z mąką, wodą gazowaną solą i pieprzem- robimy z nich ciasto naleśnikowe. Rybę myjemy osuszamy i kroimy w kawałeczki. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym i smazymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Układamy na dnie półmiska.Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło. Na gorące wrzucamy warzywa i pozwalamy aby wchłonęły tłuszcz po czym przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy warzywa- co jakiś czas mieszając. Po 10 -15 min dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy .dodajemy zioła i przyprawy i jeszcze dusimy z 5 minut po czym przekładamy na rybę.