ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku z ziołami

Ryba po grecku z ziołami

nazwa

Wykonanie

Ryba po grecku gości jak pisałam już na każdym stole. Jest niezwykle smaczna i dlatego też w tym roku musiałam robić ją dwukrotnie :) Tym razem jednak zrobiłam w wersji z ziołami i pomidorami. Pychota:)
- 3 filety np z dorsza
- 2 jajka
- pół szklanki wody gazowanej
- 150g mąki pszennej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół dużego selera
- 1 biała część pora
- 1 puszka (400g) pomidorów krojonych
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia ryby
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, bazylia, koper, sól, pieprz do smaku
Jajka łaczymy z mąką, wodą gazowaną solą i pieprzem- robimy z nich ciasto naleśnikowe. Rybę myjemy osuszamy i kroimy w kawałeczki. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym i smazymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Układamy na dnie półmiska.
Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło. Na gorące wrzucamy warzywa i pozwalamy aby wchłonęły tłuszcz po czym przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy warzywa- co jakiś czas mieszając. Po 10 -15 min dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy .dodajemy zioła i przyprawy i jeszcze dusimy z 5 minut po czym przekładamy na rybę.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/12/ryba-po-grecku-z-zioami.html