Wykonanie
Składniki (na 4 porcje):6 szklanek
wody2 średnie
marchewkibiała część
porakawałek
selerapietruszkaząbek
czosnku1,2 kg
pomidorówudko z kurczakasól,
pieprz2 łyżki
mąki pszennej50 ml
śmietany 12% tłuszczu1 łyżka
masła100g
ryżuUdko kurczaka myjemy, zalewamy zimną
wodą, delikatnie solimy i zagotowujemy. Kiedy zagotuje się, zdejmujemy białą pianę, która wytrąci się na powierzchni
wody, następnie dodajemy obrane i umyte warzywa (
marchew,
pietruszkę,
selera,
pora i
czosnek). Gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
Wywar odcedzamy. Odlewamy ¾ szklanki
wywaru i odstawiamy do ostudzenia.
Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i dusimy z dodatkiem
masła pod przykryciem ok.20 minut.
Wywar zagotowujemy ponownie. Do ostudzonej części
wywaru dodajemy 2 łyżki
mąki i mieszamy dokładnie. Uduszone
pomidory przecieramy przez sito, łączymy z
wywarem, dodajemy
wywar rozmieszany z
mąką. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok .5 minut.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Gotową zupę doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Przed podaniem dodajemy słodką
śmietankę. Podajemy z
ryżem.