Wykonanie
SkładnikiZaczyn50g
drożdży1,5 łyżeczki
cukru kryształu1,5 łyżki
mąki pszennej6 łyżek letniej
wodyCiasto4,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki kukurydzianej1,5 łyżeczki
soli1
margaryna3/4 szklanki
wody (letniej, przegotowanej)3/4 szklanki
mlekaSposób przygotowaniaKrok 1Przygotować zaczyn z: rozdrobnionych
drożdży,
mąki,
cukru i
wody. Wszystko dokładnie rozmieszać tak, aby
drożdże się rozpuściły. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. pół godziny).Krok 2Do dużej miski wsypać
mąkę pszenną i kukurydzianą oraz
sól i dokładnie wymieszać. Dodać
miękką margarynę. Rozdrobnić ją w
mące tak aby uzyskać konsystencję
kaszy manny. Dodać zaczyn,
mleko oraz
wodę i zagnieść. Ciasto ma być elastyczne, ciągnące (ale nie rzadkie!).Krok 3Z ciasta formować kulki wielkości
mandarynki i układać na blasze. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut).Posypać po wierzchu
mąką lub natrzeć rozkłóconym
jajkiem.Krok 4Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut.