ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pszenno – kukurydziane

Bułeczki pszenno – kukurydziane

nazwa

Wykonanie

Składniki
Zaczyn
50g drożdży
1,5 łyżeczki cukru kryształu
1,5 łyżki mąki pszennej
6 łyżek letniej wody
Ciasto
4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki soli
1 margaryna
3/4 szklanki wody (letniej, przegotowanej)
3/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania
Krok 1
Przygotować zaczyn z: rozdrobnionych drożdży, mąki, cukru i wody. Wszystko dokładnie rozmieszać tak, aby drożdże się rozpuściły. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. pół godziny).
Krok 2
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sól i dokładnie wymieszać. Dodać miękką margarynę. Rozdrobnić ją w mące tak aby uzyskać konsystencję kaszy manny. Dodać zaczyn, mleko oraz wodę i zagnieść. Ciasto ma być elastyczne, ciągnące (ale nie rzadkie!).
Krok 3
Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i układać na blasze. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
Posypać po wierzchu mąką lub natrzeć rozkłóconym jajkiem.
Krok 4
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/6030/buleczki-pszenno-kukurydziane