Wykonanie
Domowy chlebek jest fajną alternatywą do tych kupowanych w sklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że w takim
chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania
pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego
pieczywa polecam.PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore
chlebki, więc jeśli to dla Was zbyt dużo polecam zmniejszyć porcję o połowę.
Składniki:1kg
mąki żytniej1kg
mąki pszennej1 szklanka
mleka6 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru1 litr
wody3 łyżki
soliObie
mąki i
sól mieszamy razem, w głębokiej misce lub garnku.
Mleko lekko podgrzewamy (tak, by było letnie), a następnie dodajemy do niego
cukier i
drożdże, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.W
mące robiły dołek, do którego wlewamy
drożdże i
wodę. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub ręcznie i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Chlebek pszenno – żytni możecie upiec w foremkach na babkę (wtedy potrzebne są dwie duże foremki) lub w dwóch tortownicach, wówczas smarujecie foremki tłuszczem i do każdej dajecie połowę ciasta. Jeśli nie posiadacie foremek, wyrabiacie ciasto jeszcze raz ręcznie, dosypując do niego po trochu około ½ - 1 szklanki
mąki (pszennej lub mieszanej pszennej z żytnią), by ciasto nie lepiło się do rąk, a następnie formujecie z niego dwa koła lub wałki, w zależności od tego jaki kształt chcecie uzyskać. Ciasto
chlebowe układamy na blaszki wyłożone pergaminem lub wysmarowane tłuszczem.Pamiętajcie, by
między chlebkami pozostawić nieco miejsca, by się nie skleiły.Gotowe ciasto w foremkach lub na blaszce odstawiamy, na około pół godziny by wyrosło. Po tym czasie smarujemy wierzch
chlebka zimną
wodą (pędzelkiem lub ręcznie) i wkładamy do nagrzanego do 200°C piernika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C i chlebek w foremkach pieczemy jeszcze około 55 minut. Chlebek pieczony bez formy upiecze się szybciej, bo za około 40 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grube mamy ciasto, więc jeśli nie jesteście pewni czy ciasto jest już gotowe, najlepiej je sprawdzić wbijając wykałaczkę. Jeśli ciasto lepi się do wykałaczki, pieczemy je jeszcze, co pewien czas sprawdzając wykałaczką, czy jest już gotowe.Upieczony chlebek wyjmujemy z foremek i pozostawiamy, by odparował i lekko przestygł. Oczywiście najlepszy jest jeszcze lekko ciepły z samym
masłem, ale zdrowiej jest odczekać, aż całkowicie ostygnie :)
R E K L A M A