Wykonanie
Śniadaniowe bułeczki, zwane gdzieniegdzie jako English muffins. Łatwe w przygotowaniu, dobre prawie do wszystkiego.
Póki co zajadam się bułeczkami z
konfiturą malinową.Używam tych bułeczek również do domowych hamburgerów
Potrzebujesz:ok 750g
mąki pszennej (ja używam tortowej)1 szklankę
mleka2 łyżki
cukruczubatą łyżkę
margarynypłaską łyżeczkę
soli7g
drożdży suchych1 szklankę ciepłej
wodyPrzygotowanie1.
Mleko zagotować na małym ogniu i dodać
cukier. Rozmieszać do rozpuszczenia i ostudzić.2.
Drożdże wsypać do ciepłej
wody, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut.3.
Margarynę rozpuścić w kąpieli
wodnej.4. Wszystko to umieścić w dużej misce i wymieszać. Dodać 0,5kg
mąki i wyrobić łyżką ciasto. Dodawać resztę stopniowo zagniatając ciasto już ręką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.5. Blat posypać
mąką, wyłożyć część ciasta, zagnieść i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać krążki i umieścić je na wyłożonej papierem blasze. Krążki przykryć folią i zostawić znów do wyrośnięcia na 30-40 minut.6. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.7. Lekko natłuszczyć patelnię (kilka kropel
oliwy rozsmarować po patelni ręcznikiem kuchennym). Rozgrzać i wkładać porcjami krążki ciasta. Smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony do lekkiego zbrązowienia (ok 3 minuty na stronę)8. Gdy usmaży się druga strona przełóż muffinki na blachę do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika. Nie czekaj, aż usmażysz kolejną porcję! Muffinki muszą trafić prosto z patelni do pieca.9 Piecz 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 30 minut przed jedzeniem.Muffinki można podawać do wszystkiego:
konfitura czy
dżem, ale też
serek wiejski czy żółty i w zasadzie wszystko, co normalnie kładziemy na bułeczkę.Znakomite na pikniki, podróż.Smacznego