ßßß Cookit - przepis na Żurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Składniki
3-4l wody
6 małych białych kiełbasek
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
2 torebki żurku
sól
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
listek laurowy
majeranek
1 łyżka śmietany
zakwas domowy
1kg mąki razowej
3l wrzącej wody
Sposób przygotowania
Krok 1
Warzywa ścieramy na tarce. Wrzucamy wszystko naraz do garnka, przyprawiamy i gotujemy aż będzie miękkie. Na koniec rozrabiamy 2 torebki żurku w wywarze i wlewamy go do garnka. Zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe!
Zakwas domowy
Krok 2
Osobom, które chcą przygotować zdrowszą wersję zupy polecam przygotowanie żuru. Trwa to 3 dni, a gotowy zakwas można przechowywać w chłodnym miejscu do 2 tygodni.
Do dużego słoja wsypać mąkę razową. Zalać częścią wrzącej wody i mieszać, aż powstanie konsystencja rzadkiego ciasta. Pozostałą wodę dodać po ostygnięciu masy. Do zakwasu można dodać kromkę razowego chleba i ząbek czosnku. Słoik obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu. Po 3 dniach przelać do czystych, wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i schować do lodówki.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/5589/zurek-z-biala-kielbasa