Wykonanie
Składniki3-4l
wody6 małych białych kiełbasek2
cebule2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera2 ząbki
czosnku2
torebki żurkusólpieprz ziarnisty
ziele angielskielistek laurowymajeranek1 łyżka
śmietanyzakwas domowy1kg
mąki razowej3l wrzącej
wodySposób przygotowaniaKrok 1Warzywa ścieramy na tarce. Wrzucamy wszystko naraz do garnka, przyprawiamy i gotujemy aż będzie miękkie. Na koniec rozrabiamy 2
torebki żurku w wywarze i wlewamy go do garnka. Zabielamy
śmietaną. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe!Zakwas domowyKrok 2Osobom, które chcą przygotować zdrowszą wersję zupy polecam przygotowanie
żuru. Trwa to 3 dni, a gotowy zakwas można przechowywać w chłodnym miejscu do 2 tygodni.Do dużego słoja wsypać
mąkę razową. Zalać częścią wrzącej
wody i mieszać, aż powstanie konsystencja rzadkiego ciasta. Pozostałą
wodę dodać po ostygnięciu masy. Do zakwasu można dodać kromkę
razowego chleba i ząbek
czosnku. Słoik obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu. Po 3 dniach przelać do czystych, wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i schować do lodówki.