Wykonanie
Wróciłam z pracy głodna i bez pomysłu co szybko ugotować na obiad. Rozejrzałam się i zobaczyłam, że pozostały kawałki
mięsa wieprzowego na którym gotowałam zupę (rosół wieprzowy z
ziemniakami). Trzy średniej wielkości
ziemniaki z poprzedniego dnia. Zatem zabrałam się szybko do pracy. Zaczęłam od …Postawiłam na ogniu garnek aby się rozgrzał.Pokroiłam w kostkę
mięso.Obrałam
cebule posiekałam w dość grubą kostkę.
Mięso i
cebulę wrzuciłam razem do nagrzanego garnka. Od czasu do czasu pomieszałam by nie przypaliło się
mięso z
cebulą.Kiedy nabrało ładnego rumianego koloru dodałam posiekany
czosnek. Zalałam szklanką
wody. Dodałam
przyprawy i
sól. Przykryłam pokrywką by połączyły się smaki i zapachy w czasie gotowania.Ugotowane
ziemniaki które pozostały z poprzedniego dnia pokroiłam w kostkę. Włożyłam do osobnego garnka. Zalałam niewielką ilością
wody. Dorzuciłam pokrojone
pomidory (ze skórką które były miękkie i nie nadawały się na kanapki ani do sałatki).Postawiłam garnek na piecu by się chwilę pogotowały
ziemniaki z
pomidorami. Po ok 5 minutach zmiksowałam blenderem. Taką gęstą papkę wlałam do gotującego się
mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam dosmaczyłam. Zdjęłam z ognia i gotowe.Do mojego gulaszu użyłam ok.ok. 500 g gotowanego
mięsa wieprzowego1 duża
cebula3
pomidory (można zastąpić
przecierem pomidorowym)4 ząbki
czosnku3 ugotowane
ziemniakiPrzyprawy : czerwona
słodka papryka w proszku,
majeranek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
kardamon,
pieprz czarny, suszone
liście pietruszki,
lubczyku,
selera,
sól.Oczywiście można dodać pokrojoną
paprykę. Ja gulasz zrobiłam z tego co miałam.Orientacyjny koszt.Trudno mówić o kosztach ponieważ wykorzystałam to co zostało z poprzedniego dnia.