ßßß
Wróciłam z pracy głodna i bez pomysłu co szybko ugotować na obiad. Rozejrzałam się i zobaczyłam, że pozostały kawałki mięsa wieprzowego na którym gotowałam zupę (rosół wieprzowy z ziemniakami). Trzy średniej wielkości ziemniaki z poprzedniego dnia. Zatem zabrałam się szybko do pracy. Zaczęłam od …Postawiłam na ogniu garnek aby się rozgrzał.Pokroiłam w kostkę mięso.Obrałam cebule posiekałam w dość grubą kostkę.Mięso i cebulę wrzuciłam razem do nagrzanego garnka. Od czasu do czasu pomieszałam by nie przypaliło się mięso z cebulą.Kiedy nabrało ładnego rumianego koloru dodałam posiekany czosnek. Zalałam szklanką wody. Dodałam przyprawy i sól. Przykryłam pokrywką by połączyły się smaki i zapachy w czasie gotowania.Ugotowane ziemniaki które pozostały z poprzedniego dnia pokroiłam w kostkę. Włożyłam do osobnego garnka. Zalałam niewielką ilością wody. Dorzuciłam pokrojone pomidory (ze skórką które były miękkie i nie nadawały się na kanapki ani do sałatki).Postawiłam garnek na piecu by się chwilę pogotowały ziemniaki z pomidorami. Po ok 5 minutach zmiksowałam blenderem. Taką gęstą papkę wlałam do gotującego się mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam dosmaczyłam. Zdjęłam z ognia i gotowe.Do mojego gulaszu użyłam ok.ok. 500 g gotowanego mięsa wieprzowego1 duża cebula3 pomidory (można zastąpić przecierem pomidorowym)4 ząbki czosnku3 ugotowane ziemniakiPrzyprawy : czerwona słodka papryka w proszku, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, kardamon, pieprz czarny, suszone liście pietruszki, lubczyku, selera, sól.Oczywiście można dodać pokrojoną paprykę. Ja gulasz zrobiłam z tego co miałam.Orientacyjny koszt.Trudno mówić o kosztach ponieważ wykorzystałam to co zostało z poprzedniego dnia.