Wykonanie
Dziś na obiad
morszczuk. W sklepach można nabyć
morszczuka w postaci mrożonych tusz, filetów ze skórą lub bez skóry.
Mięso tej
ryby jest białe i chude. Poza łatwo przyswajalnym
białkiem i kwasami omega- 3, zawiera duże ilości selenu, który ma właściwości oksydacyjne i wzmacnia odporność człowieka.Składniki:2 płaty mrożonego
morszczuka1
jajko1 łyżka
maki1 łyżka
otrąb pszennycholej do smażenia
Przyprawy :
sól, pierz
cytrynowy, łyżka posiekanej
natki pietruszki.Wykonanie:Rozmrozić
morszczukaOsuszyć papierowym ręcznikiem.Lekko posolić, posypać
pieprzem i pozostawić na kilka minut.Ubić
jajko na puch.Kiedy piana z
białek zwiększy swoja objętość wsypać
otręby,
mąkę, nać
pietruszki.Posolić i delikatnie wymieszać.Jedną stronę
ryby zanurzyć w przygotowanej
masie i położyć na rozgrzanym tłuszczu.Górną część polać masą.Upiec na złoty kolor.Szeroką
łopatką ostrożnie przewrócić na drugą stronę i upiec drugą stronę
ryby.

Podałam z usmażonymi
ziemniakami i surówką.