ßßß Cookit - przepis na Smażony morszczuk w cieście

Smażony morszczuk w cieście

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad morszczuk. W sklepach można nabyć morszczuka w postaci mrożonych tusz, filetów ze skórą lub bez skóry. Mięso tej ryby jest białe i chude. Poza łatwo przyswajalnym białkiem i kwasami omega- 3, zawiera duże ilości selenu, który ma właściwości oksydacyjne i wzmacnia odporność człowieka.
Składniki:
2 płaty mrożonego morszczuka
1 jajko
1 łyżka maki
1 łyżka otrąb pszennych
olej do smażenia
Przyprawy : sól, pierz cytrynowy, łyżka posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
Rozmrozić morszczuka
Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Lekko posolić, posypać pieprzem i pozostawić na kilka minut.
Ubić jajko na puch.
Kiedy piana z białek zwiększy swoja objętość wsypać otręby, mąkę, nać pietruszki.
Posolić i delikatnie wymieszać.
Jedną stronę ryby zanurzyć w przygotowanej masie i położyć na rozgrzanym tłuszczu.
Górną część polać masą.
Upiec na złoty kolor.
Szeroką łopatką ostrożnie przewrócić na drugą stronę i upiec drugą stronę ryby.
Podałam z usmażonymi ziemniakami i surówką.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/smazony-morszczuk