Wykonanie
Mintaj to w smaku delikatna
ryba. Warto zwrócić na niego uwagę zwłaszcza gdy jesteśmy na diecie redukcyjnej. Kaloryczność jego
mięsa jest bardzo niska w stosunku do innych ryb. Polecam również ze względu na stosunkowo niską cenę.dwie porcjeSkładniki:ok 1/2 kg. fileta z
mintaja mrożonego2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła1 łyżka
olejuPrzyprawy:
pietruszka suszona,
pieprz biały,
pieprz cytrynowy,
sóldodatkowo:folia aluminiowaWykonanie:
Rybę rozmrozić. Na folii aluminiowej położyć po filecie z
mintaja. Poprószyć
solą i
pieprzem.
Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę. Należy go wymieszać z dwoma łyżkami
oleju i polać nim
rybę. Na każdym płacie
mintaja położyć po “listku”
masła. Posypać
natką pietruszki (może być suszona). Dobrze docisnąć brzegi by w czasie pieczenia nie wypłynął tłuszcz. Upiec na dobrze rozgrzanej patelni grilowej ewentualnie w piekarniku. Czas pieczenia ok 20-25 minut.Orientacyjny koszt na luty 2015 rok 1/2 kg ( 4 małe sztuki)
morszczuka 7 złplus pozostałe składniki.