Wykonanie
Przepis od dawna w planach do zrobienia... aż w końcu doczekał się..przepis pochodzi ze starego kalendarza[zżółkłej już karteczki] z wyrywanymi kartkami.. ..ale w ostatnim wydaniu gazetki Przyślij przepis jest taki sam..0,5 kg filetów z
mintaja lub innej
ryby morskiej1
kapustaskórka otarta z 1
cytrynysok z 1
cytryny2 łyżki
masłasól,
pieprzolejZ
kapusty zdjąć 12 zewnętrznych liści, umyć, włożyć do wrzątku i gotować na wolnym ogniu około 6 minut.Wyjąć i osączyć.Resztę
kapusty poszatkować, umyć, osączyć i zeszklić na
maśle z dodatkiem
skórki cytrynowej. Przyprawić do smaku.
Rybę umyć i podzielić na 4 porcje, skropić
sokiem z cytryny.Ułożyć po 3 liście
kapusty [jeden na drugim], łyżką nałożyć porcję
kapusty, następnie warstwę
ryby i znów warstwa
kapusty.Zwinąć 4 roladki , spiąć wykałaczkami.Włożyć do garnka i dusić około 15 minut pod przykryciem.Ja pod koniec duszenia dodałam sos do
ryby Winiary.Moje uwagi.. dwie roladki zrobiłam z 3 liści, ale uznałam ,że to za dużo i później robiłam z 2 liści
kapusty.