ßßß Cookit - przepis na Ryba z.. kapustą w ...kapuście

Ryba z.. kapustą w ...kapuście

nazwa

Wykonanie

Przepis od dawna w planach do zrobienia... aż w końcu doczekał się..przepis pochodzi ze starego kalendarza[zżółkłej już karteczki] z wyrywanymi kartkami.. ..ale w ostatnim wydaniu gazetki Przyślij przepis jest taki sam..
0,5 kg filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
1 kapusta
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła
sól, pieprz
olej
Z kapusty zdjąć 12 zewnętrznych liści, umyć, włożyć do wrzątku i gotować na wolnym ogniu około 6 minut.Wyjąć i osączyć.Resztę kapusty poszatkować, umyć, osączyć i zeszklić na maśle z dodatkiem skórki cytrynowej. Przyprawić do smaku.Rybę umyć i podzielić na 4 porcje, skropić sokiem z cytryny.Ułożyć po 3 liście kapusty [jeden na drugim], łyżką nałożyć porcję kapusty, następnie warstwę ryby i znów warstwa kapusty.Zwinąć 4 roladki , spiąć wykałaczkami.Włożyć do garnka i dusić około 15 minut pod przykryciem.
Ja pod koniec duszenia dodałam sos do ryby Winiary.
Moje uwagi.. dwie roladki zrobiłam z 3 liści, ale uznałam ,że to za dużo i później robiłam z 2 liści kapusty.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/03/562-ryba-z-kapusta-w-kapuscie.html