ßßß
Przyprawy: sól, pieprz mielony czarny, majeranekWykonanie:Oderwać stare ciemnozielone liście kapusty.Włożyć do garnka i zalać wodą. Dosypać soli. Gotować pod przykryciem .Kiedy liście będą miękkie wyjąć kapustę i położyć na sicie aby odsączyć ją z nadmiaru wody.Po wystygnięciu obrać delikatnie z liści.Wyciąć twardy główny nerw i ułożyć liście jeden na drugim na desce lub talerzu.Malutka główka która mi pozostała i liście nie nadawały się aby w nie zawinąć farsz pokroiłam drobno i wrzuciłam do wody aby się ponownie ugotowały. Kiedy pokrojone liście były już dostatecznie miękkie przecedziłam i po odsączeniu dodałam do farszu.Farsz:Odmierzyć szklankę kaszy jaglanej.Wysypać na sitko i dokładnie wypłukać. Wsypać do garnka i zalać 3 szklankami zimnej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu do wchłonięcia się wody.Kiedy kasza będzie miękka dodać posiekaną, podsmażoną na tłuszczu cebulę wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Przecier pomidorowy, pokrojone ugotowane warzywa (w moim wypadku są to warzywa które wyjęłam z rosołu) oraz posiekana drobno i ugotowana kapustę (o której wspomniałam wyżej). Doprawić do smaku solą i przyprawami jakie kto lubi. Dokładnie wymieszać.Nakładać farsz na liście i zawijać. Układać na patelni. Dodać nieco tłuszczu. Podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem kilka minut.Można podać z sosem pomidorowym , pieczarkowym lub innym jak też sauté.