Wykonanie
Polędwica wieprzowa, choć
droga, jest bardzo smaczna, a przede wszystkim nie wymaga długiej obróbki, w związku z czym jest idealna na szybkie obiady. Uwielbiam ją w różnych postaciach, ale często podaję właśnie z
grzybami i
rozmarynem, moim zdaniem świetnie do niej pasują.Delikatne
mięso powinno posmakować również dzieciom, choć im można przygotować wersję z grubą warstwą
sera, ale bez
grzybów :)Składniki:- 1
polędwica wieprzowa- 1 - 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę
grzybów (świeżych lub mrożonych)*- 1 nieduża
cebulka- łyżka
masła-
sól,
pieprz-
rozmaryn (świeży lub suszony)-
mąka do oprószenia-
olej do smażenia- kilka plastrów
żółtego sera (lub odrobina startego)* mogą być
borowiki (
prawdziwki, podgrzybki) lub np.
maślaki, ale podobnie można też przygotować potrawę z
pieczarkamiPrzygotowanie:1.
Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem (można to nawet zrobić ręką). Oprószamy
solą i
pieprzem, odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu).2. Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy
cebulkę, a gdy się zeszkli
grzyby. Podsmażamy całość kilka minut, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
rozmarynem. Ściągamy z patelni, odstawiamy.3.
Polędwiczki oprószamy
mąką, smażymy na odrobinie
oleju z obu stron na dosyć dużym ogniu i krótko. Ściągamy i układamy na blaszce. Na każdym kawałku kładziemy
grzyby, a następnie przykrywamy
żółtym serem. Zapiekamy 10 - 15 minut, aż
ser się stopi.