Wykonanie
Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne
mięso, które idealnie pasuje na obiad. Roladki wieprzowe robi się bardzo szybko, w porównaniu ze zrazami z
wołowiny, które jak sami wiecie potrzebują sporo czasu na zawinięcie, usmażenie i uduszenie... Tutaj macie przepis na zrazy czy roladki wieprzowe z
grzybami. Polędwiczka bardzo dobrze smakuje na zimno na kanapce lub do sałatki. Smacznego!
SKŁADNIKI2
polędwiczki wieprzowe (500 - 600g)2 łyżki
mąki2 łyżki
oleju lub
oliwysól,
pieprzFarsz:400 g świeżych lub mrożonych
grzybów - podgrzybki,
borowiki,
maślaki3 łyżki
oleju1 łyżka
masła1 duża
cebula1-2 łyżki
bułki tartejsól,
pieprzJAK TO ZROBIĆ
Grzyby czyścimy, a następnie kroimy na kawałki, a mniejsze zostawiamy w całości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanej patelni z
olejem i łyżką
masła. Następnie dodajemy
grzyby,
sól,
pieprz i dusimy razem, dopóki w całości nie odparuje. Z farszu odkładamy 2-3 łyżki najładniejszych
grzybów, a resztę miksujemy. Powstałą masę łączymy z
bułką tartą i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Polędwiczki czyścimy z błon i kroimy na 5 cm kawałki. Rozklepujemy je tłuczkiem na cienkie kotlety, najlepiej przez folię spożywczą, aby nie pokaleczyć
mięsa. Doprawiamy
solą i
pieprzem, na każdy plaster nakładamy porcję farszu.
Mięso zawijamy w roladki, spinamy wykałaczką i obtaczamy w
mące. Roladki smażymy na dobrze rozgrzanej
oliwie lub
oleju z wszystkich stron na rumiano. Usmażone roladki przekładamy do brytfanki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180*C przez 10 minut.Gotowe roladki podajemy na pozostałych grzybach pokrojone w plastry.Smacznego!