Wykonanie
Właśnie teraz, gdy wiosna przyszła i mam ochotę na pyszne koktajle i
śniadaniowe pasty mój (wcale nie stary!) podobno "
markowy" blender zaczyna charczeć i rzęzić, akurat gdy chyba skończyła mu się gwarancja... no chyba, że jakimś przypadkowym przypadkiem okaże się, że ma jej dwa lata. Strasznie to wkurzające, bo specjalnie kupiłam "porządny" :/Ale nie o blenderze miałam (mam nadzieję, że jeszcze trochę sobie porzęzi), a o
tuńczyku :) Bo
tuńczyk jest idealny do przygotowania
śniadaniowej pasty, wystarczy zmiksować składniki i pyszne śniadanie gotowe. Jest to smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla gotowych past dostępnych w sklepach.Za radą Moniki na Facebooku
będę się starała przy każdym
poście dodawać stopień trudności danego przepisu, co najbardziej pewnie przyda się przy ciastach :) Dodatkowo na końcu znajdziecie uwagi dot. przepisu dla początkujących i nie tylko. Mam nadzieję, że okaże się to przydatne ;)Stopień trudności: bardzo, bardzo łatweSkładniki:- pół puszki
tuńczyka w kawałkach w zalewie- 1/2 małej
cebulki- 1
jajko ugotowane na twardo- kilka gałązek świeżego
koperku- 1 - 2 łyżki
majonezu-
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:1.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, wrzucamy do blendera. Dodajemy posiekaną
cebulkę, pokrojone na kilka kawałków
jajko,
koperek i łyżkę
majonezu. Całość miksujemy.2. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dodajemy ewentualnie jeszcze trochę
majonezu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Uwagi:- Pastę przechowujemy w lodówce do ok. 2 - 3 dni.- Najważniejsze to dobrze doprawić pastę
solą i
pieprzem, można też dodać inne ulubione
przyprawy, ale dla mnie nic więcej tutaj nie potrzeba ;)- Najlepiej użyć świeżego
koperku, ale w ostatecznej ostateczności suszony też "da radę", na początek proponuję wsypać łyżeczkę, ewentualnie więcej do smaku.