Wykonanie
Klasyczna
sałatka caprese to
pomidory,
ser mozarella i
sos pesto bazyliowy. Ja wzbogaciłam ją w grillowaną
cukinię,
bakłażana i czerwonego
buraczka. Podałam ją z roszpunką, sosem
bazyliowym i
orzechami.
Sałatka capresse w takiej wersji to jedno z moich ulubionych dań na lekką kolację lub podwieczorek.
SKŁADNIKI :2 mięsiste
pomidory1- 2 kulki
mozarelli1 mała
cukinia1 mały
bakłażan2 ugotowane
buraczkisos pesto bazyliowy ( użyłam gotowy )
oliwa z oliwekgarśc
orzechów ziemnych bez
soliroszpunka,
bazylia i
kiełki rzodkiewki do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :
Bakłażana i
cukinię kroimy w plastry, lekko solimy, polewamy
olejem i grillujemy, można użyc patelni grillowej lub zwykłej teflonowej. Kiedy ładnie się podpieką wykładamy na talerz.
Pomidota, ugotowane
buraczki i
mozarellę kroimy w plastry.Na dużym talerzu układamy naprzemiennie
cukinię,
pomidora,
ser,
bakłażana i
buraczka.Kiedy wszystkie składniki są już ułożone smarujemy je pesto
bazyliowym.Z
boku talerza układamy
roszponkę, danie posypujemy
kiełkami, pokrojonymi
orzechami i polewamy
oliwą z oliwek.Pyszna i prosta
sałatka gotowa, rewelacyjna na przyjęcia, do podjadania lub dań z
makaronem.Smacznego.