ßßß Cookit - przepis na SERNIK NOWOJORSKI Z POLEWĄ MALINOWĄ

SERNIK NOWOJORSKI Z POLEWĄ MALINOWĄ

nazwa

Wykonanie

Sernik nowojorski to najsmaczniejszy sernik z polewą, uwielbiany przez cały świat, New York Chessecake. Piekę go już kolejny raz i zawsze delektuję się jego pysznym smakiem. Masa serowa kremowa i aksamitna, równa i gładka, bez dodatków o lekki smaku waniliowym. Ciasto polewamy dowolną polewą, ja przygotowałam śmietanowo-malinową, bez zapiekania, posmarowana na gorący sernik i pozostawiana do odparowania.
SKŁADNIKI : na tortownicę o śr. 24 cm
1 kg sera wiaderkowego
200 g cukru
4 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
600 ml śmietany 30 %
SPÓD :
250 g ciastek owsianych
10 dkg margaryny
POLEWA :
200 g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki malin
Śmietanę, cukier puder i maliny ucieramy aż powstanie gładka polewa.
PRZYGOTOWANIE :
Ciastka drobno kruszymy lub mielimy blenderem. Dodajemy lekko roztopioną margarynę i ugniatamy masę. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dnie rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając.
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dalej ucierając wlewamy śmietanę i białka, następnie dodajemy cały ser. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy mąkę i jeszcze chwilkę miksujemy.
Masę serową wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 *C, przez 80-90 minut. Na niższą półkę kładziemy naczynie żaroodporne z wodą która będzie podczas pieczenia parować. Po upieczeniu, na gorący sernik wylewamy polewę śmietanową, równo ją rozsmarowując, pozostawiamy do zastygnięcia.
Gdy sernik wystygnie, przekładamy go do lodówki. Po całkowitym schłodzeniu odpinamy boki tortownicy, ściągamy folię aluminiową i przekładamy ciasto na talerz. Dekorujemy malinami, posypujemy cukrem pudrem i kroimy. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/09/sernik-nowojorski-z-polewa-malinowa.html