ßßß Cookit - przepis na PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Papryka nadziewana to częste danie które gości na bułgarskim stole. Farszów i możliwości nadziania jest na prawdę wiele, może to być farsz z mięsem, ryżem, warzywami i przyprawami oraz różnym sposobem przygotowania, gotowanie lub pieczenie. Ja przygotowałam paprykę z mięskiem i warzywami, oraz małą ilością ryżu, prużyłam je w wysokiej patelni. Papryka wyszła miękka i pyszna, podana z sosem pomidorowym urzekła moich domowników.
SKŁADNIKI :
6 dużych, czerwonych lub kolorowych papryk
500 g mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego
1 cebula
1 pomidor, pokrojony w kostkę
1 młoda cukinia około 200 g
15 dkg pieczarek
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz i słodka papryka do smaku
ZALEWA :
1/2 litra bulionu
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
natka pietruszki do posypania
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Z papryk odcinamy daszki i usuwamy gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię. Mieszamy, kiedy płyny odparują zakręcamy gaz.
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy podpieczone warzywa, pokrojonego pomidora, czosnek, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę.
Do miseczek paprykowych nakładamy farsz, przykrywamy je wieczkiem i układamy w wysokiej patelni lub garnku. Zalewamy bulionem i prużymy na małym ogniu około 40 minut. W razie konieczności dolewamy 1 szklankę wody.
Pod koniec prużenia wlewamy przecier rozmieszany z wodą. Papryki wykładamy na talerz a sos zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną z wodą, doprawiamy do smaku.
Ułożone papryki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/07/papryka-faszerowana-miesem-i-warzywami.html