Wykonanie
Ogórki małosolne to letni, pyszny przysmak. Aby wyszły na prawdę smaczne i chrupiąca musimy zrobić je według przepisu. Ja zawsze przegotowuję
wodę i zalewam
ogórki wrzątkiem. Z dodatkiem
chrzanu,
czosnku i
kopru to dopiero przekąska, szczególnie do
chleba ze smalczykiem.
SKŁADNIKI :1 kg małych, twardych
ogórków2-3 litry
wody przegotowanej, gorącej1 duża łyżka
soli na 1 litr
wody1
liść laurowy2
ziela angielskie5 kulek
pieprzu4 ząbki
czosnku, pokrojone na kawałki2 duże liście
chrzanu2 duże
kopry z kwiatostanemduży
słójPRZYGOTOWANIE :
Ogórki myjemy, odkładamy.Do umytego słoja wkładamy
koper i
przyprawy następnie ciasno układamy
ogórki.Przegotowaną
wodę solimy, na dwa litry dwie duże łyżki
soli.Przygotowany
słój z
ogórkami zalewamy gorącą
wodą, następnie wciskamy liście
chrzanu, uniemożliwią one wypłynięcie
ogórków.Słoik zakręcamy, pozostawiamy na 2-3 dni aż ukisną.Po tym czasie robimy próbę,
ogórki wyciągamy widelcem, ważne aby bakterie z rąk nie przedostały się do
wody, unikniemy wtedy zgnilizny
ogórków i białego nalotu na wodzie.Jeżeli już są dobre, zaczynamy podjadać.Ja trzymam
słój na blacie kuchennym, ale zawsze wyciągam
ogórki szczypcami i do samego końca są smaczne i chrupkie. Polecam.