Wykonanie
ok.1 kg
pietruszki korzeniowejkilka ząbków
czosnku, obranych i pokrojonych wzdłuż na plasterkikilka
liści laurowychkilka
ziela angielskiegołyżeczka nasion
kopru włoskiegokorzeń
chrzanu, już można kupić
woda ok. 3,5 l.
sól, najlepiej kłodawska niejodowana w ilości 5 g na każdy litr
wodyPrzygotowanie:
Korzenie
pietruszki umyj i obierz
Pietruszki,
czosnek,
liście laurowe, nasiona
kopru włoskiego,
ziele angielskie i ewentualnie
chrzan włóż do dużego słoikaZalej solanką, zakręć słoikPozostaw w temperaturze pokojowej (czyli na kuchennym blacie) na tydzień(
słój przykryłam ściereczką)Po tym czasie możesz już zlać kwas
pietruszkowy do butelek, zostawiając niewielką ilość na dnie słoja.
Pietruszki można ponownie zalać solanką i znów pozostawić na tydzień do fermentacji.
"Warto przed obraniem
pietruszek odciąć górną końcówkę wraz z nieco grubszą częścią korzenia niż zazwyczaj, zwłaszcza teraz, zimową
porą. Z tych odciętych końcówek organizuję mini ogródek, a raczej ogródeczek. Układam odcięte fragmenty w jakimś płaskim naczyniu i systematycznie podlewam niewielką ilością
wody. Tylko tyle, by nie wyschły, ale nie aż tyle, by zgniły. W krótkim czasie
pietruszki wypuszczą młodziutką
natkę. Oczywiście, nie można liczyć na bujny las zielonych liści, ale w zimie każda najmniejsza ilość świeżej
zieleniny jest nie do pogardzenia, prawda? Więc zamiast od razu wyrzucić te resztki, warto coś jeszcze z nich wyhodować. W dogodnym momencie można oskubać zieloną
pietruszkę, a korzonki przeznaczyć na kompost."Jeśli kompostownik mamy:)"Już po tygodniu mamy pyszny
napój probiotyczny o właściwościach zdrowotnych.
Napój zlewamy do butelek, pozostawiając małą ilość na dnie, a
pietruszki zalewamy solanką drugi raz.Taki sok jest lekko musujący, pyszny bez żadnych dodatków."
Pietruszka ułatwia przyswajanie i trawienie pokarmów, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się go przy zaburzeniach trawienia, łaknienia, wzdęciach i bólach brzucha a nawet wspomagająco w przewlekłym zapaleniu trzustki "Jak dla mnie
napój ma smak soku który powstaje przy kiszeniu
ogórków.Jeśli ktoś lubi taki, to proponuję przygotować probiotyczny
napój.Dla mnie pyszny :)przepis stądMój
słój miał pojemność 3 l, zużyłam niecały 1kg
pietruszki i 2 l.
wody.W oryginalnym przepisie na solankę 3,5 l zużyto 15 g
soli. Wg mnie za dużo, dlatego dałam na 2 l.
wody 2 łyżki
soli.
Pietruszki jakich użyłam do kiszenia miały małą
natkę, to znak, że nie były nadmiernie traktowane chemią.
Napoju nie powinny pić kobiety w ciąży i
matki karmiące.Dla ułatwienia podam, że na rynku jest gotowa mieszanka-
Przyprawa do konserwowania
ogórków. Tu może się przydać.