ßßß Cookit - przepis na Pietruszkowy napój probiotyczny

Pietruszkowy napój probiotyczny

nazwa

Wykonanie

ok.1 kg pietruszki korzeniowej
kilka ząbków czosnku, obranych i pokrojonych wzdłuż na plasterki
kilka liści laurowych
kilka ziela angielskiego
łyżeczka nasion kopru włoskiego
korzeń chrzanu, już można kupić
woda ok. 3,5 l.
sól, najlepiej kłodawska niejodowana w ilości 5 g na każdy litr wody
Przygotowanie:
Korzenie pietruszki umyj i obierz
Pietruszki, czosnek, liście laurowe, nasiona kopru włoskiego, ziele angielskie i ewentualnie chrzan włóż do dużego słoika
Zalej solanką, zakręć słoik
Pozostaw w temperaturze pokojowej (czyli na kuchennym blacie) na tydzień(słój przykryłam ściereczką)
Po tym czasie możesz już zlać kwas pietruszkowy do butelek, zostawiając niewielką ilość na dnie słoja. Pietruszki można ponownie zalać solanką i znów pozostawić na tydzień do fermentacji.
"Warto przed obraniem pietruszek odciąć górną końcówkę wraz z nieco grubszą częścią korzenia niż zazwyczaj, zwłaszcza teraz, zimową porą. Z tych odciętych końcówek organizuję mini ogródek, a raczej ogródeczek. Układam odcięte fragmenty w jakimś płaskim naczyniu i systematycznie podlewam niewielką ilością wody. Tylko tyle, by nie wyschły, ale nie aż tyle, by zgniły. W krótkim czasie pietruszki wypuszczą młodziutką natkę. Oczywiście, nie można liczyć na bujny las zielonych liści, ale w zimie każda najmniejsza ilość świeżej zieleniny jest nie do pogardzenia, prawda? Więc zamiast od razu wyrzucić te resztki, warto coś jeszcze z nich wyhodować. W dogodnym momencie można oskubać zieloną pietruszkę, a korzonki przeznaczyć na kompost."
Jeśli kompostownik mamy:)
"Już po tygodniu mamy pyszny napój probiotyczny o właściwościach zdrowotnych.
Napój zlewamy do butelek, pozostawiając małą ilość na dnie, a pietruszki zalewamy solanką drugi raz.
Taki sok jest lekko musujący, pyszny bez żadnych dodatków."
Pietruszka ułatwia przyswajanie i trawienie pokarmów, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się go przy zaburzeniach trawienia, łaknienia, wzdęciach i bólach brzucha a nawet wspomagająco w przewlekłym zapaleniu trzustki "
Jak dla mnie napój ma smak soku który powstaje przy kiszeniu ogórków.
Jeśli ktoś lubi taki, to proponuję przygotować probiotyczny napój.
Dla mnie pyszny :)
przepis stąd
Mój słój miał pojemność 3 l, zużyłam niecały 1kg pietruszki i 2 l. wody.
W oryginalnym przepisie na solankę 3,5 l zużyto 15 g soli. Wg mnie za dużo, dlatego dałam na 2 l. wody 2 łyżki soli.
Pietruszki jakich użyłam do kiszenia miały małą natkę, to znak, że nie były nadmiernie traktowane chemią.
Napoju nie powinny pić kobiety w ciąży i matki karmiące.
Dla ułatwienia podam, że na rynku jest gotowa mieszanka- Przyprawa do konserwowania ogórków. Tu może się przydać.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2019/03/pietruszkowy-napoj-probiotyczny.html