ßßß Cookit - przepis na OGÓRKI MAŁOSOLNE

OGÓRKI MAŁOSOLNE

nazwa

Wykonanie

Ogórki małosolne to letni, pyszny przysmak. Aby wyszły na prawdę smaczne i chrupiąca musimy zrobić je według przepisu. Ja zawsze przegotowuję wodę i zalewam ogórki wrzątkiem. Z dodatkiem chrzanu, czosnku i kopru to dopiero przekąska, szczególnie do chleba ze smalczykiem.
SKŁADNIKI :
1 kg małych, twardych ogórków
2-3 litry wody przegotowanej, gorącej
1 duża łyżka soli na 1 litr wody
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
5 kulek pieprzu
4 ząbki czosnku, pokrojone na kawałki
2 duże liście chrzanu
2 duże kopry z kwiatostanem
duży słój
PRZYGOTOWANIE :
Ogórki myjemy, odkładamy.
Do umytego słoja wkładamy koper i przyprawy następnie ciasno układamy ogórki.
Przegotowaną wodę solimy, na dwa litry dwie duże łyżki soli.
Przygotowany słój z ogórkami zalewamy gorącą wodą, następnie wciskamy liście chrzanu, uniemożliwią one wypłynięcie ogórków.
Słoik zakręcamy, pozostawiamy na 2-3 dni aż ukisną.
Po tym czasie robimy próbę, ogórki wyciągamy widelcem, ważne aby bakterie z rąk nie przedostały się do wody, unikniemy wtedy zgnilizny ogórków i białego nalotu na wodzie.
Jeżeli już są dobre, zaczynamy podjadać.
Ja trzymam słój na blacie kuchennym, ale zawsze wyciągam ogórki szczypcami i do samego końca są smaczne i chrupkie. Polecam.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/07/ogorki-maosolne.html