Wykonanie
Faszerowanie kalarepek to świetny sposób na niecodzienne, zdrowe danie. Farsz może być dowolny, jednak, dzisiaj polecam warzywny, z
brązowym ryżem. Nadziane
kalarepki można zapiec w piekarniku, lub jak ja dzisiaj zawinęłam je w folie aluminiową i grillowałam na grillu aż
ser ładnie się rozpuścił. Tak przygotowany obiad będzie miłą i pyszną odmianą.

SKŁADNIKI :3-4 spore
kalarepki1 woreczek
ryżu brązowego, ugotowanego1 mała
cukinia, pokrojona w kostkękawałek
bakłażana1/2 czerwonej lub
żółtej papryki2
pomidory1
cebulazioła prowansalskie do smaku3 łyżki
olejujarzynka do smaku
sól,
pieprz i
papryka w proszku do smaku10 dkg
sera żółtego, startego na tarcePRZYGOTOWANIE :Z kalarepek odcinamy liście oraz górę kalarepek. Wydrążamy środek łyżeczką lub
ostrym nożykiem.
Kalarepki gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, licząc czas od zagotowania się
wody. Odcedzamy i studzimy.Na patelni podpiekamy na
oleju pokrojoną
cebule, dodajemy pokrojone warzywa oraz pokrojony środek
kalarepki, o ile go nie zjemy. Dolewamy około 1 szklankę
wody, wsypujemy jarzynkę i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy ugotowany
ryż, doprawiamy do smaku i odparowujemy farsz aż będzie gęsty.Do ostudzonego farszu dodajemy
ser i mieszamy.
Kalarepki napełniamy po brzegi, przykrywamy kapelusikiem, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy aż
ser się rozpuści. Jeżeli chcemy przygotwać je w piekarniku to zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z odrobina
bulionu. Podajemy ciepłe do
mięs lub z ulubioną surówką, smacznego :)