ßßß Cookit - przepis na KALAREPKI NADZIEWANE RYŻEM I WARZYWAMI NA GRILLA

KALAREPKI NADZIEWANE RYŻEM I WARZYWAMI NA GRILLA

nazwa

Wykonanie

Faszerowanie kalarepek to świetny sposób na niecodzienne, zdrowe danie. Farsz może być dowolny, jednak, dzisiaj polecam warzywny, z brązowym ryżem. Nadziane kalarepki można zapiec w piekarniku, lub jak ja dzisiaj zawinęłam je w folie aluminiową i grillowałam na grillu aż ser ładnie się rozpuścił. Tak przygotowany obiad będzie miłą i pyszną odmianą.
SKŁADNIKI :
3-4 spore kalarepki
1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego
1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
kawałek bakłażana
1/2 czerwonej lub żółtej papryki
2 pomidory
1 cebula
zioła prowansalskie do smaku
3 łyżki oleju
jarzynka do smaku
sól,pieprz i papryka w proszku do smaku
10 dkg sera żółtego, startego na tarce
PRZYGOTOWANIE :
Z kalarepek odcinamy liście oraz górę kalarepek. Wydrążamy środek łyżeczką lub ostrym nożykiem.
Kalarepki gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Odcedzamy i studzimy.
Na patelni podpiekamy na oleju pokrojoną cebule, dodajemy pokrojone warzywa oraz pokrojony środek kalarepki, o ile go nie zjemy. Dolewamy około 1 szklankę wody, wsypujemy jarzynkę i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy do smaku i odparowujemy farsz aż będzie gęsty.
Do ostudzonego farszu dodajemy ser i mieszamy. Kalarepki napełniamy po brzegi, przykrywamy kapelusikiem, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy aż ser się rozpuści. Jeżeli chcemy przygotwać je w piekarniku to zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z odrobina bulionu. Podajemy ciepłe do mięs lub z ulubioną surówką, smacznego :)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/06/kalarepki-nadziewane-ryzem-i-warzywami.html