Wykonanie
Pstrąg pieczony w towarzystwie warzyw, z dodatkiem
ziół i
cytryny smakuje wyśmienicie. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące i zdrowe, dodatkowy plus to, że nie wymaga skomplikowanego przygotowania i w zasadzie robi się samo. Delikatny
pstrąg z warzywami polecam podać z dipem
jogurtowym lub
czosnkowym.

SKŁADNIKI :2 sztuki wypatroszonego
pstrąga5-8
młodych ziemniaków, wyszorowanych i osuszonych1
czerwona cebulakilka
pomidorków koktajlowychsok z 1
cytryny1 łyżka
masła2 łyżki
olejusól,
pieprz i
słodka papryka w proszkupo łyżeczce posiekanej
natki pietruszki i
tymiankuPRZYGOTOWANIE :Umyte
ziemniaki kroimy na ćwiartki, następnie podpiekamy na patelni na
oleju około 5-6 minut, tak aby się zarumieniły. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy
solą i
pieprzem oraz dodajemy pokrojona
cebulę.Miękkie
masło łączymy z pokrojonymi
ziołami,
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy.
Pstrągi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach nożem i nacieramy przygotowanym
masłem, również w środku,
ryby skrapiamy
sokiem z cytryny.Na
ziemniaki układamy
pstrągi, danie zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 *C, przez około 30-40 minut, po 20 minutach ściągamy folie aluminiową aby płyny odparowały.Po wyjęciu z piekarnika układamy kilka przekrojonych
pomidorków, posypujemy świeżym
tymiankiem oraz skrapiamy
rybę sokiem z cytryny, podajemy ciepłe z dipami jogurtowymi.Smacznego.

Jakubiak-lokalnie