ßßß Cookit - przepis na PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI - Danie główne

PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI - Danie główne

nazwa

Wykonanie

Pstrąg pieczony w towarzystwie warzyw, z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące i zdrowe, dodatkowy plus to, że nie wymaga skomplikowanego przygotowania i w zasadzie robi się samo. Delikatny pstrąg z warzywami polecam podać z dipem jogurtowym lub czosnkowym.
SKŁADNIKI :
2 sztuki wypatroszonego pstrąga
5-8 młodych ziemniaków, wyszorowanych i osuszonych
1 czerwona cebula
kilka pomidorków koktajlowych
sok z 1 cytryny
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz i słodka papryka w proszku
po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i tymianku
PRZYGOTOWANIE :
Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki, następnie podpiekamy na patelni na oleju około 5-6 minut, tak aby się zarumieniły. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojona cebulę.
Miękkie masło łączymy z pokrojonymi ziołami, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Pstrągi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach nożem i nacieramy przygotowanym masłem, również w środku, ryby skrapiamy sokiem z cytryny.
Na ziemniaki układamy pstrągi, danie zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 *C, przez około 30-40 minut, po 20 minutach ściągamy folie aluminiową aby płyny odparowały.
Po wyjęciu z piekarnika układamy kilka przekrojonych pomidorków, posypujemy świeżym tymiankiem oraz skrapiamy rybę sokiem z cytryny, podajemy ciepłe z dipami jogurtowymi.
Smacznego.
Jakubiak-lokalnie
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/05/pstrag-pieczony-z-warzywami.html