Wykonanie

Z
mięs, które bardzo często przygotowuję są
polędwiczki wieprzowe i wołowe.
Mięso polędwiczek możemy wykorzystać do każdej potrawy,sama się obroni najlepiej przygotowywać jako samodzielne danie Częściej sięgam po
polędwiczki wieprzowe, ponieważ są dużo tańsze od wołowych.
Polędwiczki są
mięsem bardzo delikatnym, nie wymagają dużej obróbki..Zdecydowałam się przygotować
polędwiczki wieprzowe podawane z pieczonymi
ziemniakami z
konfiturą z zielonych
pomidorówSkładniki1polędwiczka wieprzowa100mlwina czerwonego Celebro1szalotka,50mloleju
masło klarowne3łyżki
miodu2liściel auroweświeży
tymianeksól: do smaku
pieprz :d smaku1kg
ziemniaków1ser topiony
konfitura z zielonych
pomidorów Luks pomadaWykonanie: Polędwiczkę oczyszczamy z błon i tłuszczu,następnie myjemy i osuszamy.Przygotowujemy marynatę, do miseczki wlewamy
wino,dodajemy
miód,
przyprawy,
zioła, pokrojoną
szalotkę wszystko dokładnie mieszamy,do tak przygotowanej marynaty wkładamy oczyszczoną
polędwiczki odstawiamy w chłodne miejsce.Na patelnię wlewamy niewielką ilość
oleju,dodajemy
masło klarowne, na której obsmażamy polędwiczkę z każdej strony,następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na kilka minut, by polędwiczka doszła.
Ziemniaki dokładnie obieramy,myjemy lekko nacinamy. Posypujemy
solą,
tymiankiem następnie zawijamy w folię aluminiową.pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę. Pod koniec pieczenia rozwijamy folię aluminiowaną na
ziemniaki kładziemy kleks
serka topionego.Na talerzu układamy polędwiczkę,
ziemniaki pieczone i
konfiturę z zielonych
pomidorów