Wykonanie
Dzisiaj podam swój rewelacyjny przepis na
karkówkę w marynacie z
wina czerwonego.
Mięso dzięki niej szybko się grilluje, jest kruche, soczyste, miękkie i nie
kurczy się. Prawdziwy sekret tak pysznego
mięsa to wielogodzinne marynowanie a
wino i
przyprawy robią swoje. Dla tych którzy nie mają czasu na letnie grillowanie, można przygotować je w domy na grillu elektrycznym, będzie smakować równie pysznie jak to upieczone na zwykłym grillu.
SKŁADNIKI :1-1 , 5 kg karczku1 szklanka czerwonego,
wytrawnego wina1/4 szklanki
oleju4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęsok z 2
cytryn1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
solipieprz do smaku1 łyżeczka suszonego
tymiankukilka listków
mięty, drobno posiekanych1 łyżka
przyprawy do grillaPRZYGOTOWANIE :
Mięso kroimy na plastry około centymetrowej grubości i delikatnie rozbijamy. W misce lub pojemniku mieszamy składniki marynaty, wkładamy plastry
mięsa, obracamy je kilkakrotnie w marynacie, dociskamy tak aby całe było zakryte i odkładamy do lodówki na całą noc lub 24 godziny.Przed grillowaniem kawałki
mięsa wyciągamy z marynaty i pozostawiamy na kratce aby obciekło. Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, po 3-4 minuty z każdej strony.
Mięso bardzo szybko się piecze, jednak jeżeli chcemy bardziej wypieczone grillujemy jeszcze chwilkę.Karczek podajemy z
pieczywem, dowolnym sosem, np.
czosnkowym, oraz
sałatką ze świeżych warzyw.Smacznego !