ßßß Cookit - przepis na SOUVLAKI WIEPRZOWE Z SOSEM TZATZIKI

SOUVLAKI WIEPRZOWE Z SOSEM TZATZIKI

nazwa

Wykonanie

Souvlaki, to rewelacyjne szaszłyki mięsne, pieczone na grillu, podawane w Grecji. Mięso marynuje się w oliwie, winie i soku z cytryny, co nadaje mięsu kruchości i rewelacyjnego smaku. Myślę że tak przygotowane będą wan smakowały. Koniecznie musicie spróbować tych szaszłyków :)
SKŁADNIKI :
1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w grubsze plastry
sok z dwóch cytryn
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego tymianku
kilka listków mięty, drobno posiekanej
SOS TZATZIKI :
Polecam przepis : sos tzatziki
WARZYWA :
surówka z kapusty
1 ogórek pokrojony w paski
oliwki
pomidory pokrojone na kawałki
PRZYGOTOWANIE :
Do miski, w której będziemy marynować mięso, wlewamy wino, sok z cytryny, olej i wszystkie przyprawy (bez soli), dokładnie mieszamy. Kawałki mięsa solimy, wkładamy do marynaty i wszystko lekko mieszamy, tak aby mięso było pokryte marynatą.
Miskę nakrywamy folią i mięso pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Mięso odcedzamy z marynaty.Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków, nadziewamy kawałki mięsa.
Pieczemy na rozgrzanym grillu, po kilkanaście minut z jednej i drugiej strony. Souvlaki szybko się pieką, są soczyste i bardzo smaczne. Marynata jest na prawdę warta polecenia.
Souvlaki podajemy ciepłe, z dodatkiem warzyw i polane sosem.
Możemy je również podać z pysznymi bułkami pita, jednak mi zabrakło czasu aby je upiec.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/07/souvlaki-wieprzowe-z-sosem-tzatziki.html