Wykonanie
Souvlaki, to rewelacyjne szaszłyki
mięsne, pieczone na grillu, podawane w Grecji.
Mięso marynuje się w
oliwie,
winie i
soku z cytryny, co nadaje
mięsu kruchości i rewelacyjnego smaku. Myślę że tak przygotowane będą wan smakowały. Koniecznie musicie spróbować tych szaszłyków :)
SKŁADNIKI :1 kg
łopatki wieprzowej pokrojonej w grubsze plastrysok z dwóch
cytryn4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1/2 szklanki czerwonego,
wytrawnego wina1/4 szklanki
oleju1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej paprykisól,
pieprz do smaku1 łyżeczka suszonego
tymiankukilka listków
mięty, drobno posiekanej
SOS TZATZIKI :Polecam przepis :
sos tzatzikiWARZYWA :surówka z
kapusty1
ogórek pokrojony w paski
oliwkipomidory pokrojone na kawałkiPRZYGOTOWANIE :Do miski, w której będziemy marynować
mięso, wlewamy
wino,
sok z cytryny,
olej i wszystkie
przyprawy (bez
soli), dokładnie mieszamy. Kawałki
mięsa solimy, wkładamy do marynaty i wszystko lekko mieszamy, tak aby
mięso było pokryte marynatą.Miskę nakrywamy folią i
mięso pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Mięso odcedzamy z marynaty.Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków, nadziewamy kawałki
mięsa.Pieczemy na rozgrzanym grillu, po kilkanaście minut z jednej i drugiej strony. Souvlaki szybko się pieką, są soczyste i bardzo smaczne. Marynata jest na prawdę warta polecenia.Souvlaki podajemy ciepłe, z dodatkiem warzyw i polane sosem.Możemy je również podać z pysznymi
bułkami pita, jednak mi zabrakło czasu aby je upiec.Smacznego.