Słynny grecki sosjogurtowy - tzatziki . Bardzo prosty do wykonania i bardzo smaczny. W sezonie grillowym idealny do wszelkich mięs. Ten popularny dip składa się zaledwie z 3 podstawowych składników: jogurtu greckiego, startego surowego ogórka i czosnku. Czosnek dodatkowo marynuje się w oliwie a kilka listków posiekanej mięty dodaje mu rześkości. Najlepszy schłodzony. Sos tzatziki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.Sos tzatziki2 ząbki czosnku1 łyżka oleju z oliwek1 ogórek (ok 160 g - mniej więcej połowa wężowego)1 łyżeczka soli350 ml jogurtu greckiego1 1/2 łyżki posiekanej miętysól i świeżo zmielony pieprz do smakuMiażdżymy czosnek ze szczyptą soli, przekładamy do miseczki i zalewamy łyżką oleju. Odstawiamy. Ogórka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Jogurt umieszczamy w misce, dodajemy czosnek z olejem, miętę, doprawiamy pieprzem. Dodajemy odcedzonego ogórka i mieszamy. Doprawiamy solą.Przepis z książki Tessy Kiros "Food From Many Greek Kitchens"