Wykonanie
Przepis wykorzystany z ulotki Lidla z tygodnia greckiego, napisany przez Karola Okrasę.Składniki: Placki: 1
cukinia (pozbawiona gniazd nasiennych, starta na tarce o grubych oczkach, 150 g
ryżu białego ugotowanego, 3-4 łyżki
mąki pszennej, 3-4 łyżki
suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki, 1
jajko, 2 ząbki
czosnku,, posiekane, 2-3 łyżki
jogurtu greckiego, niewielka ilość
oregano,
olej do smażenia,
sól i
pieprz do smaku.
Sos tzatziki:
ogórek umyty, pokrojony w kostkę, wcześniej posypany odrobioną
soli, odcedzony, 220 g
jogurtu greckiego, 3/4 pęczka świeżej
mięty, 1 ząbek
czosnku, posiekany, niewielka ilość
soli i
pieprzu, 100 g
oliwek zielonych pokrojonych w kosteczkę, niewielka ilość
soku z cytryny sparzonej i wyszorowanej.Przygotowanie: Placki: Starta na tarce
cukinie wrzucamy do miski, dodajemy do niej
ryż oraz
mąkę. Następnie do składników dodajemy
suszone pomidory,
jajko, doprawiamy odrobiną
oregano, dodajemy posiekany
czosnek. Na końcu do masy dodajemy 2-3 łyżki
jogurtu greckiego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu, następnie odstawiamy na 3-4 minuty. Następnie sprawdzamy konsystencję, jeśli jest taka potrzeba dodajemy szczyptę
mąki. Na patelni z odrobiną
oleju smażymy małe okrągłe placki z przygotowanej masy. Placki smażymy na złoty kolor mniej więcej po 3 minuty z każdej strony.
Sos tzatziki: Do miski przekładamy
jogurt grecki oraz świeżą
miętę. Następnie do sosu wrzucamy ząbek posiekanego
czosnku, przyprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu. Dodajemy pokrojonego i odcedzonego
ogórka oraz pokrojone
oliwki. Polewamy odrobiną
soku z cytryny. całość mieszamy. Sos wykładamy na placuszki.