Wykonanie
Zbliża się weekend, niektórzy szczęśliwcy mają jeszcze urlop. Może pogoda pozwoli nam w końcu odetchnąć, wyjść z domu, rozpalić ogień i cieszyć się latem... Marząc o
słonecznej sobocie przedstawiam kolejny po
sałatce pomidorowej, niezwykle łatwy w wykonaniu, niezbędnik grillowy. Tzatziki!
Potrzebne nam będą:
ogórki- najlepiej świeże prosto z działki- 3 duże lub kilka mniejszych
jogurt grecki- 1 duże opakowani 400gząbek
czosnku- albo i dwa
oliwa z oliweksól,
pieprz,łyżka
octu,kilka listków świeżej
miętyOgórki ścieram na tarce o małych oczkach, lekko
solę i po paru minut odciskam sok. Mieszam z
jogurtem, dodaję
ocet, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz roztarte liście
mięty i łyżkę
oliwy z oliwek. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.Czasem serwuję jako dodatek do grillowanych smakołyków, zjadam w towarzystwie kanapki z
szynką lub
solo jako lekką przekąskę.